Provocările administrării padurilor în contextul actual, presiunile externe asupra actului de administrare şi consecinţele acestora sunt doar câteva dintre temele abordate de Adunarea Generală a Asociaţiei Administratorilor de Păduri din România. Evenimentul este organizat, pentru a doua oară, de Ocolul Silvic Codrii Beiuşului şi Ocolul Silvic Sfânta Maria. La discuţii participă reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor reprezentat de directorul general Ilona Szabo, prefectul Gavrilă Ghilea, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, directorul Fondului Forestier din cadrul Regiei Naţionale a pădurilor Romsilva, inginerul Ciprian Pahonu, reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Oradea, ai Asociaţiei patronatelor ASFOR, reprezentanţi ai proprietarilor de pădure. P
rezent în prima parte a discuţiilor, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Gavrilă Ghilea a vorbit despre importanţa evenimentului organizat în Băile felix în contextul în care „după revoluţie s-au întâmplat lucruri neplăcute pentru pădurile din România, atât pentru cele care au fost date proprietarilor, cât şi pentru cele care nu au fost date. De exemplu, în pădurile care se aşteaptă să fie date proprietarilor se fac tăieri masive, şi trebuie să spunem asta ca să fim corecţi faţă de toată lumea. La Prefectură avem multe reclamaţii cu acest obiect şi este posibil ca viitorii proprietari să găsească numai muntele gol atunci când vor primi pădurile. Datorită exploatării nechibzuite au loc şi inundaţiile. Sperăm că după această întâlnire să găsiţi cât mai multe răspunsuri referitoare la viitorul pădurilor în România, să ne arătaţi calea cea bună pentru viitorul pădurilor noastre şi să reuşim stăvilirea abuzurilor”, a spus prefectul de Bihor.
Patronatele din domeniu au ţinut să precizeze că agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în domeniul prelucrării şi exploatării lemnului au probleme comune cu cei din domeniul administrării pădurilor. Conform organizatorului, Ferko Jeno, printre problemele abordate vor fi şi noua Lege a vânătorii, în contextul în care expiră contractele fondurilor de vânătoare, egalitatea de şanse în dimeniul legislativ între Romsilva şi ocoalele private, eliminarea imixtiunii persoanelor neavizate în problemele de administrare a pădurilor, eliminarea sancţiunilor contravenţionale pentru cei care administrează pădurile, deoarece aceştia primesc sancţiuni administrative, presiunile ce vizează modificarea Codului Silvic.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!