Pot participa artişti amatori instrumentişti cu vârsta peste 12 de ani, care vor prezenta două piese de joc, din zona Bihorului.
Aprecierile vor ţine cont de de calităţile interpretative, autenticitatea repertoriului, a costumului popular şi a virtuozităţii instrumentistului.
Detalii despre preselecţie şi concurs se pot obţine de la sediul CJCPCT Bihor, Piaţa 1 Decembrie nr. 12, la telefon 0259-413.922 sau prin email la adresa centrul.cultural.bihor@gmail.com.
Din juriul Festivalului vor face parte membrii ai Ansablulului „Crişana” precum Ciucur Leontin, Eduard Albina şi Gheorghe Căbuţa (Stângaciu ).
Soră cu vioara Stroh
Nu se ştie sigur dacă vioara cu goarnă folosită de tarafurile din Bihor este aceeaşi cu cea creată de John Matthias Augustus Stroh (1899-1949).
„Vioara cu goarnă este un instrument specific bihorean, deşi inventat de englezul Augustus Stroh. La o privire mai atentă se observă diferenţe importante. Vioara cu goarnă din Bihor e mult mai suplă decât cele create de Stroh. Un alt nume local al instrumentului: «higheghe cu tolcer» (higheghe = vioară, tolcer = pâlnie). Cert este că vioara cu goarnă reprezintă judeţul Bihor astfel că CJCPCT Bihor a găsit ca fiind de o importanţă deosebită promovarea acestui instrument şi stimularea tinerilor interpreţi printr-o competiţie care, totodată, să ajute la întocmirea unui clasament al celor mai virtuoşi interpreţi ai higheghii cu goarnă din judeţul nostru”, transmite CJCPT Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!