Vizită simbolică a Preşedintelui Ungariei, Áder János, la Salonta, acolo unde a deschis poarta Turnului Ciunt, monument simbolic pentru oraş, renovat cu fonduri de la Budapesta. Anul trecut s-au împlinit 200 de ani de la naşterea celui mai mare poet epic din cultura maghiară. Atunci, preşedintele Ungariei a fost la Salonta pe 2 martie, de ziua poetului. A constatat că Turnul Ciunt are nevoie de renovare, iar acum a venit pentru a-l deschide oficial, după o investiţie de 500.000 euro. Prima restaurare a turnului a avut loc în anul 1898, la iniţiativa şi cu contribuţia financiară a lui Arany László, fiul poetului Arany János. Acesta a donat o parte a bibliotecii, tablouri, statuete, manuscrise originale şi mobilierul din camera de lucru a tatălui său pentru muzeul memorial ce urma să fie amenajat aici.
„Din păcate, noi, la Salonta, nu am avut fonduri pentru a investi în cultură. Ca şi ceilalţi cetăţeni europeni, salontanii îşi doresc investiţii în infrastructură, în drumuri, vor locuri de muncă. În acest context, din păcate, s-au făcut mai puţine investiţii în cultură. Îi mulţumim domnului Preşedinte că s-a ţinut de cuvânt, aşa cum a promis anul trecut, şi am văzut cu ochii noștri visul de a vedea reabilitat acest obiectiv”, a explicat primarul de Salonta, László Török. În cuvântul său, primarul a pus evenimentul de ieri pe seama lui Dumnezeu, care coordonează totul. „Partenerul nostru – Muzeul literar „Petöfi Sándor” – a hotărât ca evenimentul să aibă loc pe 2 martie, atunci când s-a născut poetul. Lucrările nu au fost gata, aşa că Preşedintele a putut să vină pe 14 martie, fără să ştie că pe 14 martie 1606 s-a întemeiat Salonta. Astfel că degeaba plănuim noi, acolo, Sus, Dumnezeu ştie ce se va întâmpla în timp şi spaţiu. Şi cred că noi, creştinii, trebuie să credem în orânduirea lui Dumnezeu pentru ca popoarele din Curbura Carpaţilor să aibă viitor”, a spus primarul. Au ţinut speach-uri directorul Muzeului de Literatură „Petöfi Sándor” din Budapesta, Gergely Prőhle, şi criticul literar Pál S. Varga. Gergely Prőhle a subliniat că Arany János este una dintre comorile culturale ale Europei Centrale.
Arany János este considerat părintele poeziei moderne. Turnul Ciunt, care adăposteşte Muzeul Arany János, înfiinţat de fiul său, este baza acestui cult. „În cadrul expoziţiei se află obiecte care fac parte din patrimoniul naţional al României”, spune primarul. În mediul academic se vorbeşte chiar de o „invidie” care ar exista în celelalte locuri unde a trăit poetul, în raport cu zestrea de obiecte de la Salonta.
Expoziţie şi geotermalism
Expoziţia găzduită de Turnul Ciunt se întinde pe patru etaje. 50 de restauratori ar fi fost implicaţi pentru a reda publicului obiectele care au aparţinut poetului. Parterul Turnului Ciunt este populat cu exponate ce fac referire la oraşul Salonta, etajele 1, 2 şi 3 prezintă obiecte din perioada vieţii poetului, iar ultimul etaj cuprinde obiecte datate după moartea lui Arany János. În opinia primarului László Török, ieri astrele au fost favorabile oraşului. În timp ce preşedintele Ungariei vizita Salonta, la Bucureşti secretarul Primăriei, Patricia Ivanciuc, semna un document care dă dreptul oraşului să foreze un puţ geotermal. Primarul vede deja cum se va dezvolta orașul ca urmare a exploatării acestui zăcământ: „Vom încălzi instituţiile, oraşul, cu apă geotermală, şi vom face apoi un pas către wellnes… Nu e în regulă ca cetăţenii români să-şi cheltuie banii în staţiunile din Ungaria, când noi stăm pe o pungă de apă geotermală”, a spus primarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!