Kelemen Hunor, președintele UDMR a ieșit vineri, în conferință de presă la Oradea, alături de liderul senatorilor UDMR, Cseke Atilla. Președintele UDMR e într-o campanie în vestul țării, în care are programate întâlniri cu primarii și liderii politici din comunități, în perspectiva alegerilor de anul viitor. La Oradea, cei doi au criticat performanța administrativă și opțiunile actualei coaliții guvernamentale – PSD-PNL. Concluzia: Guvernul „nu dă doi bani pe principiul separării puterilor în stat” și pune în pericol investițiile din comunitățile locale prin faptul că nu a făcut rectificarea bugetară în vară, lăsând primăriile și consiliile județene cu facturi neplătite, restante de mai bine de două luni.
2024, an super-electoral
Kelemen Hunor s-a referit și la alegerile de anul viitor, numind 2024 un an super-electoral dat fiind numărul mare de alegeri concentrate într-un interval de șase luni. El consideră că alegerile din 2024 vor stabili traseul României în Europa și în lume pentru următoarea decadă, dată fiind reașezarea ordinii mondiale, sub ochii noștri, inclusiv prin războaiele din Ucraina, din Israel sau Africa.
„E deceniul în care se va reconfigura ordinea politică în lume, nu știm cum, dar va determina viața noastră. România e acum într-o perioadă bună, există bani suficienți de la UE și la bugetul național, pentru investiții, trebuie doar să știm să îi cheltuim. Se poate construi, pentru 20 – 40 de ani, o țară care să fie un hub pentru zona Balcanilor de Vest, pentru Estul Europei. În 2024 trebuie să avem alegeri care să asigure stabilitate în următorii 10 ani, care să atragă investiții foarte mari”, a declarat Kelemen Hunor.
Unul dintre cele mai mari pericole pe care el le-a remarcat e extremismul:
„Nu putem cădea în capcana extremismului. Cei din zona partidelor democratice au această sarcină, să stopeze ascensiunea AUR și să vină cu o strategie credibilă”. Cum anume s-ar face această ascensiune? Președintele UDMR crede că partidele democratice nu trebuie să preia tematica AUR și „nu trebuie concurat AUR în baletul mediatic”. „Nu ai cum concura decât dacă mergi pe pista lor”, insistă Kelemen Hunor, accentuând că „acest codon satinat și-l stabilește fiecare partid”.
S-a arătat îngrijorat de mișcarea primarului PNL din Târgu Mureș, care a chemat AUR la negocieri, pentru o alianță românească, împotriva UDMR.
„E cea mai mare greșeală să crezi că vei fi mai puternic doar dacă te alături AUR”, consideră liderul UDMR.
El apreciază că s-a văzut, totuși, o conștiință a acestui fapt în rândul partidelor parlamentare, prin faptul că în parlament nu s-a găsit majoritatea necesară pentru ca AUR să depună moțiunea.
„Să nu concurezi AUR, să nu ai impresia că poți depăși pe dreapta, pentru că nu poți. E mai mare riscul de accident decât de succes, chiar accident mortal. Să nu te aliezi cu AUR împotriva altor forțe democratice”, este apelul său către celelalte partide.
Ca target pentru alegerile euro-parlamentare, UDMR și-a stabilit două mandate, „să fim acolo, ar însemna un rezultat bun”.
„Nu avem cum crește, de aceea abordarea noastră e mult mai echilibrată. Noi putem face o critică dură, aspră, dar nu vom crește mai multe de 6.5 – 7%. Scopul nostru e să mobilizăm 86% dintre alegătorii noștri să ne voteze ca să fim prezenți în toate instituțiile”, precizează Kelemen Hunor.
[eadvert]
Trimite articolul
Xcacamaca… de ude pana unde AUR este mai nedemocratic decat celelalte partide , inca nu au guvernat nici o zi tara asta , de unde se deduce ca nu e democratic ?
Și a UDMR-ului
as zice, da, ar as incepe cu udmr, partid, de care, aaaaa, ETNIC?
-
Dar noroc ca deciziile astea nu sunt luate de prosti ca tine !
Nedemocratic e sa interzici alte partide.
Cu asemenea indemnuri o sa ia si mai mult, ca sa moara democratii de ciuda…
AUR va câștiga sa va fie clar ba tremura carnea pe voi udmerostilor veți fi scoși în afara legi broscoilor
Halal democratie in Romania, stoparea partidelor “extremiste” sau cum se uziteaza de cei din presa mainstream, partide gen “neolegionare” sau cum le denumesc marii deontologi damboviteni. Din pacate in toti acesti ani care au trecut de la ’89 toate partidele perindate pe la butoanele tarii au bagat fiecare Romania mai adanc in noroi. Trebuie lasati cetatenii sa rezolve problemele guvernarii tarii si a destinului acesteia, oricum cu totii am votat dea lungul anilor stranb, nu am pariat pe “castigator” pentru destinele viitoarelor generatii.
Si UDRM-ul ar trebui interzis fiind partid extremist etnic.
-
hai serios ? inca nu am auzit ca UDMR sa propuna legi impotriva unora doar pe criterii etnice cum au facut-o aproape toate celelalte partide din 89 incoace…