Este președintele UDMR Bihor și, spune că, în perioada cât a fost ministru al dezvoltării, a adus investiții de peste un miliard de lei în județul Bihor. Cu doar câteva zile înainte de alegeri, senatorul Cseke răspunde mai multor întrebări cu privire la cariera sa politică, problemele pe care el le-a sesizat în județul Bihor și soluțiile de viitor pe care el le consideră utile.
[eadvert]
JB&Bihon.ro: Ați avansat treaptă cu treaptă. Ați fost angajat la Consiliu Județean, apoi ați ajuns consilier municipal în Oradea, ulterior ați deținut o funcție de secretar de stat, deputat, senator, iar mai apoi de două ori ați fost desemnat ca ministru. Ce vă motivează?
Cs.A.: Sunt un om muncitor. Mi-am dorit să las întotdeauna ceva în urma mea. Nu-mi place să amân lucrurile, doresc să găsesc soluții la probleme. Mă motivează în primul rând dorința de a face bine. Sunt sătul de faptul că în administrație primul lucru pe care-l auzeam de la funcționarii din subordine era: nu se poate. Am arătat în multe situații ca se poate, dacă se vrea.
JB&Bihon.ro: În ce situații ați auzit că nu se poate?
Cs.A.: UDMR este formațiunea care se dedică cel mai mult descentralizării. Decizia, din perspectiva noastră, trebuie să fie aproape de cetățean. Azi, oamenii au cea mai mare încredere în primar și aleșii locali, nu în miniștrii sau parlamentari. De ce? Pentru că ei sunt acolo, sunt accesibili și trebuie să reacționeze mai prompt la probleme. În momentul când am decis că spitalele trebuie să treacă de la minister la nivel local am auzit că nu se poate. Nu am cedat și am arătat că se poate.
JB&Bihon.ro: Dar descentralizarea nu a continuat în alte domenii, deși este necesar. De ce?
Cs.A.: Nu mă întrebați pe mine de ce nu au făcut alții. Eu am demonstrat că se poate. Descentralizarea însemnă că un ministru devine mai slab, are mai puțină influență. În acel moment mi se spunea că, d-le Cseke știți că dacă dăm spitalele la nivel local, ca ministru nu mai puteți numi directorul. Am spus: da, știu, și care e problema? Deci în funcții administrative trebuie să nu te agăți de putere. Trebuie să știi să faci ce e bine.
JB&Bihon.ro: Acum nu demult ați fost ministru al dezvoltării, acolo cum era ministerul?
Cs.A.: Oamenilor nu le venea să creadă cum am propus spre exemplu programele ministerului prin PNRR. Ei erau obișnuiți că vine cineva și va face doar pentru ai lui. Eu am adus un alt model. În PNRR a avut un fond care putea fi accesat de către toată lumea. Toți, dar absolut toți indiferent că erau de la PSD, PNL, USR, de la noi sau independenți aveau o sumă pe care o primeau dacă depuneau o documentație minimală.
JB&Bihon.ro: Nu era concurs de proiecte?
Cs.A.: În prima fază nu. Exista o sumă pe care o primeau toți. Ulterior cei care aveau mai multe proiecte au intrat într-un concurs de proiecte pentru banii nefolosiți.
JB&Bihon.ro: Au fost primării care nu au aplicat? Banii rămași au fost redistribuiți?
Cs.A.: Da. Din păcate da. Au fost alții care nu au depus pentru întreaga sumă alocată. Acești bani au fost apoi transmiși celorlalți care au fost mai harnici. Ideea este că în minister nimeni nu credea că vine aici un ungur și nu va da doar la unguri, sau doar la UDMR-ști. Eu am creat un echilibru. M-am luptat ca și consiliile județene să rămână în programele ministerului deși celelalte partide mari nu doreau la un moment dat acest lucru, iar noi nu eram la conducere în Bihor. Dar am considerat că administrația o faci nu din resentimente ci așa cum este în folosul comunității. Pot să spun că dacă azi se construiește inelul metropolitan, acesta se datorează și acestei abordări personale. Am propus colaborare tuturor și nu războaie nefolositoare.
JB&Bihon.ro: Ați promovat acest tip de mesaj și acum în campanie?
Cs.A.: Da. Eu în această campanie am vorbit de viitor. Sunt singurul care a vorbit și despre problemele care sunt legate de alegerile europarlamentare. Spre exemplu, județul și localitățile sau dezvoltat foarte mult și cu fonduri europene. Știți că în noul ciclu bugetar există voci care spun că fondurile de coeziune, cu care am recuperat din decalajul între vestul și estul Europei să nu mai existe? Am vorbit și de echilibrul dintre oraș și sat. Am vorbit de faptul că trebuie pornite și alte motoare economice, nu trebuie să ne bazăm doar pe motorul reședinței de județ. Da, am vorbit de echilibru.
JB&Bihon.ro: Ați trecut de la „Echilibru sănătos“, la „Împreună suntem Bihorul“. De ce ați schimbat sloganul?
Cs.A.: Cred în continuare în echilibru. Eu însumi mă consider un om echilibrat. În această campanie am folosit acest nou mesaj dintr-un motiv foarte simplu și anume că sunt convins că trecerea de la un nivel la altul după un timp nu poate fi realizat singur. Puterea, priceperea, forța unui om îl ajută până la un moment, dar peste un anumit nivel trebuie și puterea altora. Singur poți ridica 7O de kilograme, dar împreună cu altul poți ridica, să zicem, dublu. Dacă vrem să dezvoltăm mai mult această zonă trebuie să avem colaborare cu întreaga regiune și să punem în funcțiune motoarele tuturor comunităților.
JB&Bihon.ro: Cum puteți lega regiunile mai mult decât sunt acum?
Cs.A.: Azi avem proiecte doar în două direcții, niciuna finalizată. Dacă va fi realizată vreodată vom avea autostradă spre Sălaj, Cluj iar când va fi gata proiectul Via Carpatia, readus la masa discuțiilor de Pásztor Sandor, vom avea și spre Arad, Timișoara. Eu cred că va trebui să avem asemenea conexiuni de drum rapid și spre Satu Mare, Maramureș respectiv spre Hunedoara, Alba.
Europa va dori și ne va împinge în această direcție, să investim foarte mult în calea ferată. Va trebui să avem un operator regional propriu care să fie activ. Modelul transfrontalier este la Ebenfurt, Austria – Győr/Sopron, Ungaria. Trebuie să avem o conexiune bună, parteneriate reale să putem fi o regiune mai mare ca județul, care este văzută pe hartă. În acest fel vom fi relevanți economic pentru acele firme care au potențial investițional ridicat.
JB&Bihon.ro: Vorbeați de parteneriate. Care sunt parteneriatele pe care le doriți?
Cs.A.: Am demonstrat că atunci când am fost ministru, am știut să lucrez bine cu toată lumea. Am lucrat bine și corect și cu cei de la putere și cu cei din opoziție. Nu există azi comună, oraș în acest județ care nu are cel puțin o finanțare de la ministerul dezvoltării, decis de către mine. Cred în parteneriate. Știți sloganul folosit de un președinte american: „Dacă vrei să mergi repede, du-te singur, dacă vrei în schimb să ajungi departe, du-te împreună cu alții!“. Noi vrem ca regiunea, comunitatea, să atingă un nivel unde salariile sunt mai mari, de unde tinerii nu pleacă, iar familiile își pot permite să trăiască decent. Trebuie să mergem împreună. Noi împreună suntem Bihorul!
Citiți principiile noastre de moderare aici!