Tatonările Primăriei cu Guvernul pentru preluarea terenului şi activelor fostului CET II la oraş au eşuat. Firma de insolvenţă care gestionează falimentul Termoelectrica SA, proprietara CET II, a lansat în 20 octombrie un nou apel de vânzare, care nu impune un preţ minim de pornire şi permite cumpărarea pe bunuri componente ale activului. „Prin noua formulă a anunţului se ignoră condiţiile de mediu care grevează halda de cenuşă şi riscurile învederate de noi privind vânzarea pe componente”, susţine Primăria, prin Ilie Bolojan.
Activ atractiv şi pasiv toxic
Aşa numitul activ al CET II are o suprafaţă de 50,16 ha, din care 45,3ha ocupate de construcţii. Acesta costituia partea atractivă pentru potenţialii cumpărători. „Este o zonă care se pretează dezvoltării industriale, datorită dotării şi accesului la utilităţi”, apreciază primarul.
Pasivul CET II este dublu, ca suprafaţă, decât activul şi constă din 90 ha de teren, situat în spatele platformei, între Oradea şi Sânmartin, ocupa de halda de cenuşă a fostului CET. Aceasta are nevoie de întreţinere permanentă prin irigare pentru stabilizarea prafului.
„Dacă nu va fi cumpărat de nimeni, va rămâne în ţara nimănui. Nimeni nu-l va dori. E nevoie de milioane de euro să ecologizezi şi de sute de mii de euro anual ca să-l întreţii. În plus, sistemul de irigare al pasivului este pe suprafaţa activului. Dacă se cumpăra separat, noul proprietar nu va mai permite folosirea grupului energetic şi a pompelor ceea ce poate ridica un nor de praf deasupra oraşului”, apreciază Blolojan.
„Hai să facem niște bani”
Primăria a trimis o adresă Ministeului Economiei şi Departamentului pentru Energie, prin care-i cere să blocheze vânzarea pe bucăţi şi fără limită de preţ.
„Există riscul ca prin această abordare superficială „hai să mai facem niște bani de undeva”, să creăm o problemă ecologică majoră pentru Oradea, a se vedea vânzarea Alumina, fără responsabilităţi de mediu pentru halda de şlam de acolo. Riscăm să ajungem în aceeaşi situaţie la CET II”, crede edilul.
Ca alternativă, el propune continuarea pe varianta începută astă-vară: „preluarea întregului activ şi pasiv de Primărie în partereniat cu Electrocentrale Grup, firmă a Guvernului, cu tot cu răspunderi de mediu”. Prin vânzarea bunurilor, firma şi-ar recupera o parte dintre banii care-i datorează Termoficare SA iar Primăria, în contul unei plăţi de 1,5 milioane de euro către firma de insolvenţă, ar rămâne cu o parte din teren şi cu răspunderea problemei de mediu. Aceasta s-ar putea rezova, ulterior, prin împădurire sau alte mijloace, în baza unor proiecte cu finanţare europeană alocată pentru recuperarea siturilor industriale abandonate.
„Nu vom da aviz de demolare până nu se va prezenta un plan integrat care să rezolve problema de mediu, să nu rămânem cu o nouă bombă ecologică pe teritoriul Oradiei”, este avertizarea lui Bolojan, care zice că aşteaptă de la Guvern „o decizie raţională”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!