[eadvert]
La Muzeul Țării Crișurilor va avea loc marţi, 13 decembrie, de la ora 17:00, conferința „Colindul – «matrice stilistică» a spiritualității românești”. Aceasta se va desfășura în cadrul Colocviilor Muzeului Țării Crișurilor și îl va avea ca protagonist pe Cristian Muntan, preot, poet, eseist și publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Brașov. Moderatorul manifestării va fi Petru Ardelean, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.
Cristian Muntean, născut la Braşov, este absolvent al Facultăţii de Teologie Oradea, doctor în teologie al aceleiaşi facultăţi, cu specializări în Israel şi Germania. Este preot la Biserica Adormirii Maicii Domnului din Braşov şi fost director al Seminarului Teologic „Dumitru Stăniloae” din Braşov. Este membru al Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România din 2013. A avut colaborări la mai multe reviste din ţară, printre care şi revista de cultură Familia. Debutul editorial l-a avut în 2003 cu volumul de versuri „Singurătăţile dorului” la Editura Universităţii „Transilvania” din Braşov. În a primit Premiul Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România pentru volumul de versuri „Nostalgii”.
Evenimentul de la Oradea propune pe lângă călătoria stilistică a colindului și o incursiune literară susținută de Pr. lect. univ. dr. Florin Tomoioagă de la Universitatea din Oradea, care va prezenta cele trei cărți propuse de preotul Cristian Muntean: „Poeme din exil” apărută la Editura Creator în 2020 şi „Ca o zi de duminică. Dialog epistolar” apărută la Editura Libris Editorial în 2020, respectiv „Farmecul discret al mirării”, apărută la Editura Creator anul acesta, ultimele două volume curpinzând dialoguri epistolare între părintele scriitor braşovean Cristian Muntean şi filosogul, poetul şi scriitorul timişorean Cosmin Neidoni.
„Se scriu, cum s-ar spune, unul pe altul, in scriituri paralele. Egale. Caci numai egalii pot scrie asa. Parintele Cristian si Cosmin – doi prieteni – ne fac prieteni, iarasi, cu literatura cuvintelor care refuza sa se piarda in vorbarie. Adunati pe fire de partitura sincronica, amandoi ne propun citirea in cartile adevarate. Un soi de magi care ne descopera Steaua aceea care duce si lumineaza cararile din care ni s-au nascut certitudinile vietii. E mai mult decat un dialog epistolar sacralizat intr-o carte. E scriitura aceea care vindeca de secatura vremii, adapa cerul cu limpezimi”, spune despre ultima apariţie editorială părintele Constantin Necula.
În încheiere, la ora 18:00 va fi susţinut un concert de colinde de către Grupul de colindători de la Cuzap. Intrarea la eveniment este gratuită în limita a 150 de locuri. Evenimentul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, împreună cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!