Expresia este cunoscută din Evanghelii ca referire la Sf. Ioan Botezătorul, care a fost precursor al lui Isus Hristos și care predica în deșert, pe malul Iordanului, botezarea oamenilor pentru a se spăla de păcat. Preotul-regizor Ciprian Mega anunță duminică lansarea filmului „Glasul celui care strigă în pustie”, în parcarea din fața Spitalului „Dr. Gavril Curteanu”, acolo unde este situată și biserica în care slujește părintele. Filmul a avut un buget de 200.000 de euro și a fost filmat în Oradea. Filmul lui Ciprian Mega vorbește despre părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, care s-a opus demolării bisericilor și sistemului comunist, fiind condamnat la 21 de ani de închisoare.
[eadvert]
Ciprian Mega, dincolo de neobișnuitul statut de preot și regizor, s-a aflat în atenția publică după ce a demolat bisericuța de lemn de lângă Spitalul Clinic Municipal Dr. „Gavril Curteanu”, pentru a ridica biserica în care slujește acum. Ctitorul bisericii din lemn „Sfântul Spiridon”, părintele Tudor Matei, a fost consternat de demersul mai tânărului său coleg, lăcașul de cult fiind menit a deservi atât bolnavii internați în spitalul din vecinătate, cât şi locuitorii din Rogerius. Ciprian Mega a explicat că va construi noua biserică în locul bisericuței din lemn, inclusiv din resurse proprii obținute prin vânzarea unui film al său către platforma Netflix.
Ciprian Mega slujeste în biserica din Rogerius din anul 2018. Multă vreme a slujit în Cipru, în urma a ceea ce acesta a numit un autoexil. Preotul a cunoscut succesul ca regizor încă de la debutul său, cu scurtmetrajul „Nunta lui Iov”, filmul fiind selectat, în același an, la Festivalul de la Cannes. Anul următor, în 2016, avea să spună povestea unei prostituate române din Cipru, în „Dimineața care nu se va sfârși”. Regizorul Ciprian Mega a primit pentru filmul său distincția Festivalului Internațional de la Terni (Italia), Premio Istess per il Giubileo della Misericordia.
Trimite articolul
XMega(loman) auto-intors din auto-exilul din Cipru. Sunt mirean, dar inteleg ca bisericile nu se demoleaza (decat probabil in situatii exceptionale). Doar impuscatul a demolat biserici pt a face loc pentru ceea ce azi am numi “dezvoltare urbana”, pe atunci ii zicea “sistematizare” (ii placea foarte mult betonul in toate formele sale). Daca Netlifx plateste atat de bine, bisericuta putea fi stramutata pe alt amplasament (inginerul Iordachescu a coordonat relocarea a 8 biserici, dintre care una de 9.000 de tone-Palatul Sinodal de la manastirea Antim). Cred ca nu costa o avere, avand in vedere ca era din lemn. Tarziu acum, evident…
-
Pe românii care erau oameni liberi, domnii se sileau cu toate mijloacele oculte, să-i facă iobagi şi să-i supună obligaţiilor iobăgeşti; Românilor din unele localităţi din Transilvania le era interzis să circule pe trotuare, având dreptul doar pe „calea vacii“; Până la Edictul de toleranţă a împăratului Iosif al II-lea, românii ortodocşi nu aveau voie să-şi construiască biserici trainice din piatră sau cărămidă, numai din lemn (penru a nu rezista în timp). Românii din Ardeal nu erau recunoscuţi decât în calitate de „toleraţi”, iar credinţa străbună (ortodoxă ). Se impunea constructia unei biserici din piatra ( beton) sau cum vor TONTII sa le numeasca , este simbolul statorniciei si serveste unui flux mai mare de credinciosi . Bisericile din lemn sunt foarte frumoase dar era imperatia construirea unei biserici mai mari la fel cum este imperativa construirea si a altor obiective mai mari gen spitale , scoli , gradinite e.t.c. dar dupa gandirea unora se pare ca doresc sa ne tina tot pe calea vacii .
Nesimtire. In timp ce medicii se lupta la ATI, astia baga megafonul cu nesimtire ca sa isi promoveze filmul despre… comunism. Inclusiv noaptea baga caseta ca sa nu poata sa se odihneasca pacientii sau locatarii. Mare nesimtire cu preotul asta antivaccinist (am fost la inviere si am crezut ca mor cand l-am auzit ca prostii spune).