Astfel, judecătorii Curţii au decis că în cazul celor doi inculpate e suficientă măsura controlului judiciar, dat fiind că prejudicial estimate de procurori a fost asigurat prin sechestre asupra bunurilor inculpaţilor.
“Mă așteptam la această soluție. Până acum, procurorii au solicitat prelungirea arestării preventive în cazul clienților mei motivând că nu s-a finalizat faza de urmărire penală deși nu exista la dosar nicio probă care să indice că cercetarea penală nu se poate face cu suspecții în stare de libertate. Însă odată cu încheierea urmăririi penale și trimiterea în judecată s-a înlăturat și acest motiv. Este o decizie corectă și în concordanță cu practica CEDO. Justiția românească nu se mai poate prevala la nesfârșit de argumentul că fapta incriminată prezintă un pericol social care impune măsura arestării. În viziunea CEDO, măsura arestării este una excepțională”, ne-a declarat avocatul Bogdan Meşter.
La trimiterea în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul (PT) Bihor au anunţat pe 10 iulie că au finalizat cercetările faţă de Kallos Lorand Albert şi Pop Ovidiu Miron, ambii rămaşi în stare de arest preventiv fiind suspectaţi de evaziune fiscală.
În aceeaşi cauză au mai fost cercetaţi în stare de libertate, pentru complicitate la evaziune, Tonţ Florin Ciprian, Şuteu Ioan Alin Dominico, Balog Timea Izabella, Naghi Adrian Romeo şi Urs Bela Gyorgy.
În sarcina inculpaţilor principali, Kallos Lorand şi Pop Ovidiu, s-a reţinut că în calitate de reprezentanţi ai SC Varadia Bussines srl, în perioada martie 2012 – martie 2014, ar fi înregistrat facturi fictive de achiziţie de la srl-urile Parbor, Faraon, Jahim, Petymar Trade, Plant Angro şi Frigo Meat în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale acumulate în urma realizării unor operaţiuni comerciale de achiziţie mărfuri (carne) din spaţiul intracomunitar (Ungaria), mărfuri comercializate pe teritoriul României. Prejudiciul creat astfel bugetului de stat a fost estimat la 8.146.694 lei.
Tonţ Florin este acuzat că în calitate de angajat în cadrul SC Crisia Logistic ar fi înlesnit săvârşirea de către reprezentanţii SC Varadia Bussines a infracţiunii de evaziune fiscală. Din probatoriu reiese faptul că în calitate de angajat al SC Varadia Bussines a transportat produse de carne din Ungaria, atât pentru SC Varadia Bussines cât şi pentru srl-urile menţionate mai sus.
Când cumpăra carne din Ungaria pentru Parbor, Faraon, Jahim, Petymar Trade, Plant Angro şi Frigo Meat din Ungaria, o transporta ori direct la clienţi, cărora le vindea direct de pe SC Varadia Bussines, deşi achiziţia din Ungaria se făcuse pe altă firmă, ori la sediul SC Varadia Bussine. Plata mărfii în Ungaria se făcea cu preponderenţă în numerar şi prin bancă, iar banii pe care îi achita în numerar în Ungaria îi primea de la Pop Ovidiu şi Kallos Lorand, iar uneori şi de la numitul URS Bela, iar pentru SC Frigo Meat primea banii pentru achiziţii de la Şuteu Ioan Alin Dominico.
De asemenea, activitatea sa era dirijată de cei care conduc şi controlează activitatea evazionistă a SC Varadia Bussines după cum rezultă şi din conţinutul convorbirilor purtate de Tonţ Ciprian cu Pop Ovidiu şi Kallos.
În sarcina lui Şuteu Ioan Alin Dominico s-a reţinut complicitate la evaziune cu un prejudiciu de 512.170 lei, aferent tranzacţiilor efectuate prin intermediul SC Frigo Meat. Potrivit anchetatorilor, Şuteu ar fi dirijat activitatea administratorului de drept Crainic Sergiu şi ar fi finanţat activitatea societăţii. Totodată, negocia preţul de vânzare cu reprezentanţii SC Varadia Bussines SRL (preţ de vânzare care era sub preţul de achiziţie din Ungaria) şi efectua plăţile pentru furnizorul din Ungaria.
Balog Timea Izabella, împuternicită să reprezinte SC Jahim srl, e acuzată că ar fi înlesnit săvârşirea de către reprezentanţii SC Varadia Bussines, în anul 2013, a infracţiunii de evaziune fiscală. „În concret, numita Balog Timea Izabella a completat facturi fiscale emise de către SC Jahim srl şi apoi a scos din conturile societăţii circa 1.100.000 de lei, sume de bani pe care le-a înmânat unor alte persoane.
La rândul său, Naghi Adrian Romeo, ca împuternicit al SC Parbor srl, a scos din conturile societăţii circa 243.680 de lei, sume de bani pe care le-a înmânat unor alte persoane. Prejudiciul total estimat pe 30 aprilie de Direcţia de Combatere a Fraudelor Bihor, pentru SC Varadia Bussines în urma relaţiilor comerciale cu SC Parbor srl este de 2.294.952 lei. „Deşi inculpatul se declară un simplu executant, el a fost cel care a încheiat contractul cu furnizorii din Ungaria, el a semnat şi contractul de depozitare a cărnii cu SC Frigospor srl şi contractul cu firma de transport SC Crisia Logistic srl, el a negociat livrarea mărfii către SC Varadia Bussines (80% din volumul tranzacţiilor) şi a administrat sumele de bani încasate de către societate prin bancă de la clienţi, având un comportament de administrator de fapt al SC Parbor srl”, mai informează purtătorul de cuvânt al PT Bihor, procurorul Cristian Ardelean.
Urs Bela Gyorgy răspunde penal ca împuternicit al SC Faraon şi SC Parbor srl. În concret, Urs Bela a completat facturi fiscale şi apoi a scos din conturile societăţii circa 1,8 milioane lei, sume pe care le-a înmânat unor alte persoane. Prejudiciul total pentru SC Varadia Bussines în urma relaţiilor comerciale cu SC Faraon şi SC Parbor a fost stabilit la 7 milioane lei.
Sechestre asiguratorii
În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit sechestre pe bunurile inculpaţilor: Kallos Lorand Albert (o clădire, un teren de 119 mp, două autoturisme marca BMW şi un autoturism Audi), Pop Ovidiu Miron (clădire situată în Oradea în suprafaţă de 151 mp, un teren de 351 mp, un autoturism marca VW Passat şi Seat Alhambra), Tonţ Florin Ciprian (clădire situată în Oradea, în suprafaţă de 43 mp, teren de 14 mp), inculpatei SC Varadia Bussines ( autovehicul VW Transporter, autoturism Ford Escort).
Cauza a fost soluţionată cu multă celeritate de către procurorul de caz, care a beneficiat de sprijinul tehnic al SRI Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!