Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Bihor a dispus, luni, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă inculpaţii Kallos Lorand Albert şi Pop Ovidiu Miron, cercetaţi pentru evaziune fiscală precum şi a lui Şuteu Ioan Alin Dominico şi Tonţ Florin Ciprian, acuzaţi de complicitate.
În sarcina inculpaţilor Kallos Lorand Albert şi Pop Ovidiu Miron s-a reţinut faptul că, în calitate de reprezentanţi ai S.C. Varadia Bussines srl, în perioada martie 2012 – martie 2014, ar fi înregistrat facturi fictive de achiziţie de la societăţile comerciale Parbor, Faraon, Jahim, Petymar Trade, Plant Angro şi Frigo Meat, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale acumulate în urma realizării unor operaţiuni comerciale de achiziţie mărfuri (carne) din spaţiul intracomunitar (Ungaria), mărfuri comercializate pe teritoriul României.
Prejudiciul total estimat în urma Raportului de constatare încheiat pe 30 aprilie de către Inspectorul antifraudă din cadrul Direcţiei de Combatere a Fraudelor Bihor este de 7.862.133 lei.
În sarcina inculpatului Tonţ Florin Ciprian s-a reţinut că, în calitate de angajat în cadrul SC Crisia Logistic srl, ar fi înlesnit săvârşirea de către reprezentanţii S.C. Varadia Bussines srl, în perioada martie 2012 – martie 2014, a infracţiunilor menţionate mai sus.
Iar în sarcina inculpatului Şuteu Ioan Alin Dominico s-a reţinut că, în perioada ianuarie – martie 2014, ar fi înlesnit înregistrarea de către reprezentanţii S.C. Varadia Bussines de facturi fictive de achiziţie de la SC Frigo Meat srl în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale acumulate în urma realizării unor operaţiuni comerciale de achiziţie mărfuri (carne) din spaţiul intracomunitar (Ungaria), mărfuri comercializate pe teritoriul României, şi a facilitat transferul sumelor rezultate în urma acestor operaţiuni.
Prejudiciul total estimat în cazul său de inspectorii antifraudă este de 83.646 lei.
Aveau şi firmă de transport
„Din verificările efectuate s-a constatat că marfa achiziţionată de la agenţi economici din Ungaria, de către firma fantomă SC Faraon, a fost livrată integral către S.C. Varadia Business srl Oradea. Pentru a da o notă de legalitate operaţiunilor economice derulate, reprezentanţii SC Faraon declară achiziţii efectuate de la agentul economic român S.C. Norbert Spedition srl, societate administrată de către un cetăţean maghiar. Conform scrisorilor de trăsură CMR identificate, o mare parte a transporturilor de marfă din Ungaria, având ca destinatar SC Faraon srl, au fost efectuate cu mijloace de transport deţinute de SC Crisia Logistic srl, societate comercială care are ca şi asociaţi pe numiţii Kallos Lorand Albert şi Pop Ovidiu Miron, aceleaşi persoane care sunt asociaţi în cadrul agentului economic Varadia Business srl”, mai transmite procurorul Cristian Ardelean, purtător de cuvânt al PT Bihor.
SC Varadia Business mai e suspectată că, prin acelaşi mod de operare, ar mai fi achiziţionat scriptic marfă de la firmele cu comportament de tip fantomă Parbor, Faraon, Jahim, Petymar Trade, Plant Angro şi Frigo Meat, societăţi care, de regulă, nu îşi înregistrau operaţiunile în contabilitate.
Pe cale de consecinţă, SC Varadia Business ar fi înregistrat operaţiuni fictive de achiziţie de mărfuri de la mai multe societăţi cu comportament aşa-zis „fantomă” (societăţi care nu deţin bunuri imobile, au fost succesiv preluate de mai multe persoane, cetăţeni români şi străini şi au acumulat datorii către bugetul de stat), societăţi care aveau doar rolul de a asigura circuitul scriptic al mărfurilor, acumularea datoriilor fiscale, oferirea unor preţuri competitive pe piaţă şi decontarea acestora prin conturi bancare. Astfel, o mare parte din sumele virate în conturile bancare ale acestor societăţi fantomă erau ridicate fie în numerar, fie prin intermediul ATM-urilor, destinaţia acestora nefiind pertinent justificată.
Principalul furnizor de mărfuri (carne) este societatea maghiară Soni Hus kft, societate care a fost furnizor şi către SC Varadia Business srl, când această societate realiza în mod direct achiziţia din spaţiul intracomunitar. „Reprezentantul Soni Hus kft identificat cu numele «Szabi» colabora în mod direct cu inculpaţii Pop Ovidiu Miron şi Kallos Lorand Albert. Scopul achiziţionării mărfii prin intermediul societăţilor comerciale cu comportament «tip fantomă» este în primul rând acela de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, care aparent se „transferă” către aceste societăţi prin livrarea de către acestea de marfă către partener intern corespunzător achiziţiei interne efectuate de S.C. Varadia Business iar în al doilea rând se urmărea diminuarea preţului”, mai precizează procurorul Ardelean.
Miei cu „ciorap” sau „căciulă”
Din cercetări mai rezultă indicii şi cu privire la vânzarea unei cantităţi de marfă la negru, în pragul sărbătorilor de Paşte.
„Astfel, pe 14 aprilie, la ora 13:46, Kallos Lorand Albert vorbeşte cu o vânzătoare de la punctele de lucru şi îi spune că: peste jumătate de oră vin mieii… trei trebuie să vină pe factură, cealaltă… pe aviz, iar conspirativ la ora 12:20 vorbeşte cu un furnizor şi îi cere să îi aducă 13 miei din care 3 cu ciorapi şi 10 cu căciulă. Iar pe 21 aprilie îi spune tot unei vânzătoare că vine un transport de miei, dar să nu-i bateţi prin casă”, exemplifică procurorul Ardelean ca purtător de cuvânt al PT Bihor.
Aspectul, legat de vânzarea de carne fără forme legale, nu face deocamdată obiectul unei extinderi a urmăririi penale, urmând ca cercetările să fie continuate în paralel cu verificările efectuate de Direcţia Regională Antifraudă Oradea la punctele de lucru ale S.C. Varadia Business srl.
Citiți principiile noastre de moderare aici!