Dacă deputatul Gavrilă Ghilea atacă problema Autostrăzii Transilvania, în schimb deputatul Florica Cherecheş trage un semnal de alarmă în urma deciziei ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, de a micşora lista cu ONG-urile prestatoare de servicii sociale. În schimb, senatorul Cornel Popa subliniază nevoia unei Europe unite, într-un context politic internaţional din ce în ce mai dificil, ce poate afecta grav România.
Într-o Declaraţie politică susţinută în plenul Camerei, Ghilea a citat din concluziile Ministerului Finanţelor, de la finele anului 2016. MF estimează la peste 525 milioane de euro prejudiciul înregistrat de Statul Român ca urmare a modului în care s-a derulat şi negociat, din 2003 şi până în 2013, contractul cu antreprenorul Bechtel pentru construirea Autostrăzii Transilvania.
„Autostrada Transilvania are un singur tronson finalizat, în lungime de 52 de kilometri, pentru a cărui realizare s-a cheltuit peste un miliard de euro, adică aproape jumătate din valoarea contractată iniţial, deşi nu reprezenta decât o optime din cei 415 kilometri proiectaţi în 2004”, susţine deputatul liberal, precizând că „epopeea păguboasei investiţii nu s-a încheiat în primăvara anului 2013, când statul român a reziliat contractul, fiind obligat la plata a 87 milioane de euro, reprezentând contravaloarea penalităţilor şi a datoriilor la zi percepute de antreprenorul american, ci continuă şi astăzi”.
Florica Cherecheş o interpelează pe Olguţa Vasilescu, cerându-i acesteia să nu taie în carne vie când vine vorba despre finanţarea ONG-urilor ce oferă servicii sociale. „Față de lista publicată inițial în anexa la ordinul din decembrie, avem acum cu 33% mai puține ONG-uri finanțate și cu 38% mai puține servicii sociale finanțate. Au fost tăiate în primul rând serviciile de îngrijire la domiciliu, dar și serviciile pentru copii și adulți cu dizabilități, crescând riscul separării de familie, pentru a beneficia de serviciile de care au nevoie”, constată Cherecheş.
„5.000 de români au nevoie de reluarea subvenționării serviciilor sociale pentru un plus de suport și demnitate în viața lor. Vă rog insistent să nu luați banii de la acești oameni necăjiți, ca să dublați salariile bugetarilor sau să dați tot felul de ajutoare unora care sunt apți de muncă, găsiți alte surse”, afirmă Cherecheş, intrată în politică din sectorul ONG.
România în UE
Cornel Popa le cere şefilor celor două camere parlamentare să convoace Parlamentul într-o şedinţă, prin care să se stabilească o poziţie oficială a acestuia „în legătură cu o construcţie unitară a Uniunii Europene, în care România sa aibă o poziţie egală cu celelalte state membre”.
Demersul lui Popa vine în contextul în care, în perioada ce urmează, UE îşi va redefini statutul, în raport cu statele membre. În acest sens, sunt avansate cinci variante, luându-se în calcul inclusiv o Europă cu mai multe viteze.
Citiți principiile noastre de moderare aici!