Festivalul-concurs național de muzică populară „Pe deal la Teleormănel”, inițiat din dorința de a promova tinerele talente din Teleorman și întreaga țară, prin cântecul popular autentic românesc, a avut loc la finele lunii septembrie. Festivalul a fost acompaniat de Ansamblul profesionist „Burnasul” din Teleorman, sub bagheta maestrului dirijor Adrian Grigoraș.
La preselecție au participat 25 de concurenți din Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Crișana, Moldova și Bucovina, în urma preselecției rămânând 16 candidați în competiție. Reprezentanta județului nostru, Bianca Diana Popa (17 ani) a obținut premiul I. Juriul a apreciat modul deosebit în care a evidențiat și a pus în valoare nestematele melosului popular bihorean, autenticitatea costumului și a repertoriului abordat, respectiv pentru calitățile vocale interpretative, de înaltă ținută artistică.
Tânăra și foarte talentata artistă bihoreană este elevă la Liceul de Arte din Oradea, în clasa a XII–a, la catedra de canto popular a profesoarei Aurica Bonțu. Lucrările prezentate în cadrul acestui festival au fost preluate din repertoriul regretatei Elisabeta Pavel – doina „Adă Doamne trenu-n gară”, respectiv din repertoriul regretatei Florica Ungur, pe picior – „Dă cându-i badea pă vale”.
Misiune grea
Juriul, format din personalități marcante ale folclorului și vieții culturale românești, a avut o misiune extrem de grea în deliberarea premiilor, deoarece la această competiție s-au prezentat concurenți foarte valoroși și înzestrați cu mult talent artistic, din mai multe zone etnografice ale țării. Rezultatul obținut de eleva Bianca Popa dovedește valoarea artistică a acestei tinere, precum și profesionalismul cu care sunt înzestrați dascălii coordonatori, în șlefuirea, modelarea, încurajarea și valorificarea tinerelor generații existente la Liceul de Arte din Oradea.
Tânăra a ținut să mulțumească, prin intermediul cotidianului nostru, profesoarei sale de canto popular Aurica Bonțu, pentru susținerea și aportul adus în coordonarea carierei sale artistice, părinților ei dragi, pentru tot sprijinul oferit de-a lungul anilor, directoarelor de la Liceul de Arte din Oradea (prof. Bondor Mihaela și prof. Nagy Gabriella), respectiv profesorului Lucian Florin Bonțu, pentru ajutorul acordat în cantonamentul de pregătire a competițiilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!