Jurnaliştii din presa scrisă, televiziune sau radio care au documentat articole despre cauzele sociale ale sărăciei sau care relatează despre situaţia persoanelor aflate în sărăcie şi despre greutăţile pe care acestea le întâmpină, se pot înscrie în competiţia: „Cu onestitate despre sărăcie”.
Aceasta se desfăşoară în cadrul proiectului: „Journalism-prize goes international 2018-2019” (Premiul jurnalistic devine international 2017-2018), ediția a 2-a. Premiul are un caracter simbolic, iar lucrările jurnalistice sunt evaluate de un juriu alcătuit din persoane afectate de sărăcie (tineri șomeri, părinți singuri, persoane fără adăpost, beneficiari de servicii sociale, etc.).
Categorii şi criterii
Premiul „Cu onestitate despre sărăcie” se acordă pentru următoarele categorii: presă scrisă și mass-media online, radio și televiziune. Candidaturile sunt acceptate în perioada 7 ianuarie 2019 – 10 februarie 2019, după care juriul va desfășura votul în perioada februarie – martie 2019. În luna martie 2019 va fi organizat un eveniment pentru ceremonia de decernare a premiilor, eveniment despre care jurnaliștii și publicul vor fi ulterior informați.
În selecția celor mai bune lucrări, juriul va fi condus de criterii predeterminate. „Prin proiectul «Journalism-Prize goes international 2018-2019» încurajăm materialele jurnalistice bazate pe informații verificate, pe cercetare și statistici oficiale, precum și relatări care dezvăluie diferite «fețe» ale sărăciei cu exemple pozitive și soluții care pot fi implementate în context românesc. Lucrările jurnalistice ar trebui să promoveze o înțelegere socială mai largă a sărăciei, să prezinte publicului realitățile societății românești, să informeze publicul asupra modalităților de prevenire și combatere a sărăciei, să contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor în sărăcie”, subliniază Iris Alexe, preşedinte RENASIS (Rețeaua Națională Anti-Sărăcie Includere Socială), care implementează proiectul în România.
Materialele jurnalistice înscrise în competiție trebuie să fie publicate în presa românească în perioada decembrie 2017- ianuarie 2019.
Fiecare participant poate înscrie cel mult trei materiale jurnalistice, iar materialele trebuie să aibă drept subiect situația socială din România și a persoanelor afectate de sărăcie din România (inclusiv români din afara granițelor sau străini aflați pe teritoriul României).
Activitatea jurnalistică trebuie să respecte toate convențiile și legile privind drepturile omului și demnitatea; trebuie să respecte principii etice jurnalistice.
Înscrieri
Pentru a se înscrie, jurnaliștii trebuie să completeze formularul de candidatură cu informații generale despre experiența și munca lor. Jurnaliștii sunt rugați să transmită materialele în format electronic la adresa: eapnromania@gmail.com, iar în cazul materialelor audio-vizuale mai mari, lucrările pot fi trimise prin Wetransfer, cu subiectul Nume Premiul Jurnalistic „Cu onestitate despre sărăcie”.
Fiecare jurnalist va fi informat despre candidatura primită și la expirarea termenului limită pentru depunerea materialelor, jurnaliștii vor fi informați despre documentele primite și acceptate.
Proiectul privind Premiul Jurnalistic are drept promotor principal Rețeaua Anti-Sărăcie Austria (EAPN Austria) și se desfășoară în România și în mai multe țări europene printre care se numără: Austria, Finlanda, Ungaria, Islanda, Germania, România, Serbia, Croația, Slovacia și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. În România, proiectul este implementat de RENASIS (Rețeaua Națională Anti-Sărăcie Includere Socială) și își propune să selecteze și să premieze în mod simbolic articole, reportaje, video și alte tipuri de materiale jurnalistice din România care dovedesc respect față de persoanele afectate de săracie și realitatea pe care acestea o trăiesc și/sau care analizează cauzele sociale ale sărăciei. Pentru informaţii suplimentare, vă invităm să o contactaţi pe: Iris Alexe, tel. 0725.259.919 sau la e_mail: eapnromania@gmail.com.
Citiți principiile noastre de moderare aici!