Cariere aflate la început de drum sau schimbări radicale în profesie la 50 de ani, sunt câteva repere în poveştile celor şapte artişti inviaţi la evenimentul „be smART casual” organizat de Asociația Smartstories Oradea. Întâlnirea a avut loc vineri, 9 iunie, la Fix Makerspace, în Palatul Baroc, şi a avut ca scop, la fel ca şi ediţiile precedente, de a crea o comunitate în care artiştii locali să fie cunoscuţi şi promovaţi, de a oferi un cadru în care să se lege colaborări, prietenii.
[eadvert]
Amfitrioanele evenimentului, Simona Vasadi şi Nikki Lukacs, au moderat intervenţiile la microfon. Primii care au deschis seria poveştilor au fost artista Dafina şi producătorul şi chitaristul Marius Pop. Dafina este artist vizual și songwriter din Oradea. A absolvit Facultatea de Arte din Oradea (licenţă şi master) şi a studiat canto la Şcoala de Arte „Francisc Hubic”. Face ilustraţie digitală, animaţie, proiecte video dar şi muzică. Proiectul muzical a pornit din aprilie 2022, când a lansat primul sigle, „Lost”. Piesele sunt compuse de ea, versurile fiind scrie tot de Dafina, şi au prins viaţă o dată cu producţia de la Roots Music Studio şi cu Marius Pop. Impresionat de timbul, personalitatea şi piesele Dafinei, Marius Pop a pariat cu încredere pe potenţialul ei pornind acest proiect la Roots Music Studio. „Dafina am simţit că este un artist în care pot să cred şi un artist care îmi oferă o libertate ca producător”.
Marius Pop lucrează în producţia muzicală de peste 15 ani, nu doar pe partea de jazz ci şi în zona muzicii care are vandabilitate. Este de 15 ani chitaristul lui Smiley, este chitarist în trupa Celelalte Cuvinte (tatăl său, Călin Pop, a fost prezent în sală), şi a mai colaborat cu artişti precum: Elena Gheorghe, Feli, Damian Drăghici şi mulţi alţii. Cei doi au oferit apoi un scurt concert acustic.
Designeri orădeni
Următorul artist să îşi spună povestea a fost designerul vestimentar Andrea Szanto. Activează în domeniul modei de şase ani, atelierul ei fiind mai puţin cunoscut în Oradea, faţă de Bucureşti, Cluj sau Constanţa. A participat la trei târguri internaţionale la Paris şi Milano. Deşi a terminat facultatea de Filosofie – Jurnalism, a decis ulterior să urmeze şi Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Creaţiile ei sunt apreciate atât în ţară cât şi în străinătate, folosind materiale naturale din in şi din bumbac într-o linie minimalistă. „Nu produc mai mult decât vând. Foarte rar am stocuri. Sustenabilitatea, din punctul meu de vedere, ar fi să cumpărăm doar cât avem nevoie, şi să încercăm să cumpărăm produse pe care le putem mixa între ele”, spune designerul. Cea mai nouă colaborare a artistei a fost cu omul de televiziune Andreea Marin, care îi poartă creaţiile iar fostul solist al formaţiei Cassa Loco, Cosmin Tudoran, este imaginea brandului Andreea Szanto.
Letiția Apostol (64 ani) s-a reinventat la 57 de ani. Până atunci a încercat de toate, de la turism la produse naturiste, dar la 57 de ani a ajuns să facă Facultatea de Arte din Oradea, „una dintre cele mai mari bucurii” ale ei, după cum spune Letiţia. Această experienţă fericită i-a schimbat cursul vieţii. De atunci pictează cu frenezie şi experimentează foarte mult. A început cu arta decorativă pictând pe pânză de bumbac. A continuat cu pictură pe sticlă, bijuterii şi rochii pictate pe mătase. A expus la Oradea doar la o bienală, dar expune în ţară şi este cunoscută în Bucureşti sau Satu Mare. Pentru „be smART casual” a prezentat colecţia „Pasărea măiastră” în care merge foarte mult pe tradiţie.
„Puteţi să faceţi orice, la orice vârstă”, spune cu încredere artista.
Carla Szabo este designer orădean cu o experineţă de 30 de ani, cunoscând notorietatea în zona de bijuterii. A terminat Arte Plastice la Bucureşti şi a lucrat mai întâi ca art director în Pubilictate. A stat 30 de ani în Bucureşti profesând ca designer. A făcut amenajări interioare timp de şapte ani în zona de spaţii publice (restaurante, cafenele), a făcut apoi set design pentru standuri de expoziţii, trecând apoi la design de produs pentru corporaţii. În paralel a construit, în urmă cu 20 de ani, un brand de bijuterii. Bijuteria a fost „terenul ei de joacă” timp de opt ani, transfârmând-o apoi într-un scop comercial. Creaţiile artistei au apărut în reviste celebre precum „Elle”, „Vogue” sau „The One”. De şase ani, Carla Szabo predă şi la Facultatea de Arte din Oradea.
„Designul este un mediu prin care se crează cultura obiectuală şi este un mediu care ar trebui să fie foarte disciplinat şi aliniat nevoii reale a omului”, a spus în final artista.
Dorina Morna este designer orădean de pălării. A păşit cu dreptul în viaţă şi direct în mediul artei, spune artista, deoarece la 19 ani a avut şansa să fie timp de doi ani ucenica unei mari maestre din Bucureşti, în cadrul Casei de Modă. A învăţat arta tehnicii florale, creând manual (croit, vopsit) toate etapele redării unei flori. Datorită talentului şi viziunilor pe care le avea, Dorina Morna a ajuns maistră şi apoi şefă de secţie cu şase oameni în subordine. În timp a învăţat şi profesia de pălărier de la o bătrână care fusese muncitoare în-tr-o fabrică de pălării din Oradea. A ajuns să fie unul dintre cei şase veterani pălărieri ai României, care încă mai lucrează manual, cu tehnică din perioada interbelică (calapoade, ciocane, tehnică la cald). Îşi crează pălăriile combinându-le cu tehnica florală, fiecare produs al său fiind unicat.
După o cotitură în viaţă a făcut Institutul Bancar din Timişoara, a lucrat 17 ani la Banca Comercială, dar pentru că simţea că nu e locul ei, a muncit mult să revină în domeniul modei. La 58 de ani a început Facultatea de Arte Vizuale din Oradea, secția Artă Decorativă, pe care a finalizat-o ca decan de vârstă la 61 de ani, acum fiind şi membru în UAPR cu participări la numeroase expoziţii.
Ultimul invitat prezentat a fost Mircea Bule, designer Stitch’d Leather Goods. De când se ştie face accesorii din piele, prima geantă realizând-o în 1987 din resturi de piele. În 1990 a ajuns la Bucureşti, lucrând genţi timp de un an pentru un client din Calea Victoriei. S-a perfecţionat în tehnica prelucării pielii în ateliere din Sighişoara şi Sibiu, învăţând foarte repede. A revenit în Oradea în 1995, deschizându-şi primul atelier pe strada Vasile Alecsandri. A fost primul artist care pictat pe piele cu un aparat de pirogravat şi cu tuşuri Rotring. Inspirat de căciuliţele azere ale pianistului de jazz Harry Tavitian, a început să facă şi el astfel de căciuliţe.
O perioadă a stat şi la Cluj iar în 2003 a fost contactat de un italian care i-a comandat o geantă. Cu ajutorul lui, timp de trei ani a învăţat să lucreze într-o minifabrică tot ce înseamnă accesorii de vânătoare. La Bologna, italianul avea nişte prieteni cu un birou de creaţie şi design care i-au dat lui Mircea Bule timp de trei ani tot felul de proiecte la care a lucrat cu lemn, piele, metal. A avut proiecte şi cu Bigotti, Cavalieri, Benvenuti, Secuiana. Din 2012 a inventat brandul 74street cu care a lucrat mai mult internaţiona. Brandul său a fost invitat la celebrele Premii Grammy şi a apărut în revista „Vogue”. A lucrat şi pentru clienţi din Statele Unite, şi chiar şi pentru asistentul premierului Australiei. Acum este designer Stitch’d Leather Goods, brand cu care a luat-o de la început, având atelierul în Oradea.
„Întotdeauna ai de învăţat”, spune în final Mircea Bule.
Atmosfera s-a destins la finalul evenimentului la un pahar de vin oferit de Crama Corbuț, degustări unice marca Via29 și ciocolată artizanală Chantia, cei prezenţi având ocazia să admire creaţiile celor cinci artişti invitaţi, să le pună întrebări, să facă schimb de idei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!