Marţi, la Summitul European dedicat Săptămânii Europene de Prevenţie a Cancerului de Col Uterin, fundaţia Renaşterea a primit, pentru programul „Unitatea Mobilă de Diagnostic” una dintre cele 12 distincţii care au fost oferite, pentru eforturile organizatiei nonguvernamentale pentru prevenirea cancerului în ţara lor. Juriul au fost reprezentaţi ai ECCA (Asociaţia Europeană a Cancerului de Col Uterin) şi ai PCCP (politicieni din grupul de Prevenire a Cancerului de Col din cadrul Parlamentului European).
Lansat pe 6 martie 2008, proiectul a fost aplicat după 7 ani de activitate. Investiţia proiectului de investigaţii pentru prevenirea cancerului de col uterin este de peste 300.000 euro, iar costurile legate de operarea lunară se ridică la peste 12.000 euro, sume care provin exclusiv din campaniile de strângere de fonduri ale fundaţiei.
De la lansare şi până acum,, peste 9.000 de femei, din 23 de localităţi au beneficiat de 7.821 de Teste Babeş Papanicolau şi 4.435 de mamografii gratuite.
Unitatea Mobilă de Diagnostic înfiinţat de Fundaţia Renaşterea este primul centru mobil pentru investigaţii de sân şi de col uterin, pentru diagnosticarea precoce a cancerului din Romania.
La Oradea, câteva sute de femei au beneficiat de aceste investigaţii la sfârşitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie anul trecut, în cadrul caravanei iniţiată de fundaţie. Întrucât alte zeci de femei ar fi vrut să beneficieze gratuit de aceste teste dar nu au mai reuşit, membrii fundaţiei au promis că vor reveni la Oradea, la o dată pe care o vor anunţa din timp.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!