Noua premieră a Trupei Iosif Vulcan este spectacolul „Vinegar Tom”, de Caryl Churchill în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu, Premiera va avea loc în 19 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Mare și va aduce pe scenă o comedie neagră, scrisă de o autoare contemporană, în stil brechtian, care tratează ca subiect condiția femeii într-o societate patriarhală în povestea unor femei nonconformiste din Anglia secolului al XVII-lea.
Victoria Balint, şef secţie Trupa Iosif Vulcan, mărturiseşte că echipa teatrului a aşteptat de multă vreme să colaboreze cu regizorul Dragoș Alexandru Mușoiu. „Este unul dintre tinerii cu viziune, este foarte fresh, concret, aplicat, ordonat, e un model pentru mine şi mă bucur forte tare că trupa asta a avut şansa să lucreze cu el”.
Regizorul Dragoș Alexandru Mușoiu e la prima colaborare cu echipa Teatrului Regina Maria, dar în 2016 şi 2018 a avut două spectacole selectate în cadrul Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea.
„Este un spectacol care vorbeşte despre vânătoarea de vrăjitoare din secolele XVI-XVII dintr-o perspectivă contemporană. Este un text contemporan care abordează o temă istorică mergând pe principiul de a chestiona prezentul prin revizitarea istoriei. Episodul vânătorii de vrăjitoare din Evul Mediu cred că este un episod foarte important din seria atrocităţilor prin care a trecut omenirea de bună voie. Cred că suntem într-un context suficient de atroce încât să chestionăm precedentele: moralitatea avortului, sexualitatea liberă a femeilor la vremea respectivă, dar tot timpul cu un ochi în prezent”.
Regizorul menţionează că există un plan asumat contemporan în care şi estetic lucrurile ne duc acolo, care este un plan muzical ce vine ca un comentariu asupra epociidin perspectiva zilelor noastre, prin acest mijloc făcându-se puntea între trecut şi prezent.
„Este un text care atunci când a fost scris, a fost scris ca un manifest feminist. Şi probabil o să pară ciudat că eu, ca regizor, aleg să pun în scenă un text feminist, dar aşa cum spunea cineva, feminismul nu este doar despre a apăra drepturile femeilor, ci despre a apăra drepturile tuturor oamenilor. Ced că orice cauză are nevoie de susţinere din toate părţile şi din toate taberele ca să fie validată, şi cred că în calitate de bărbat care crede în feminism poate că perspectiva mea masculină asupra temei poate să conteze. Cauza femeilor trebuie susţinută şi de bărbaţi, în general cauzele tuturor minorităţilor ar trebui să fie susţinute şi de cei care aparţin majorităţilor care să fie auzite şi înţelese.”
Dragoș Alexandru Mușoiu apreciază că este un text foarte potrivit pentru teatrul orădean pentru că sunt puţine trupe din ţară care pot duce zona muzicală la nivel performal. „E o trupă care a învăţat foarte reprede nişte song-uri nu foarte uşoare şi cred sincer că din punctul ăsta de vedere nu sunt foarte multe teatre în care aş fi putut lucra cu echipa de sine stătătoare a teatrului respectiv. Probabil ar fi trebuit să fac un casting să aduc oameni din mai multe locuri ca să fac asta. Nu cred că este un text în care un personaj este mai important ca altul, chiar dacă ponderea lor concretă variază în spectacol. Ceea ce nu anticipam în momentul respectiv, este contextul acesta cu războiul din Ucraina, cu cineva care intră într-un teritoriu şi vrea să alunge un rău pe care îl consideră ca fiind existent acolo. Pentru mine paralela cu textul e puternică, nu am vrut să mă duc într-o zonă explicită, deşi la un moment dat am luat în calcul asta. Dar te uiţi la paradigma pe care au trăit-o oamenii înaintea ta, îi vezi toate hibele, vezi că adevărul lor nu era întotdeauna just, nu era complet, era fragil şi asta te face să conştientizezi că poate şi adevărul tău de astăzi este incomplet într-un fel”, spune regizorul.
Actriţa Anda Tămăşanu mărturiseşte că i se potriveşte foarte mult stilul de lucru al lui Dragoș Alexandru Mușoiu, aplicat şi etapizat, iar textul care este un manifest feminist i se pare important că este montat la Oradea, un oraş care are nevoie de astfel de teme din ce în ce mai complexe şi mai contemporane. Alina Leonte spune că şi-a dorit foarte tare să lucreze cu regizorul şi i-a plăcut mult felul în care au lucrat împreună spectacolul, iar Adela Lazăr se bucură că împreună cu Dragoş au descoperit forme noi, şi le descoperă la fiecare repetiţie, iar rolul ei îl consideră o provocare pentru că scormoneşte ceva în ea într-un fel în care de fapt ea nu este.
Din distribuţie fac parte actorii: Alina Leonte, Ioana-Maria Repciuc, Elvira Rîmbu, Adela Lazăr, Pavel Sîrghi, Giorgiana Coman, Anda Tămășanu, Richard Balint, George Dometi, Alin Stanciu, Corina Cernea, Angela Tanko. Decorul este semnat de Răzvan Chendrean, costumele sunt creaţia Luizei Enescu și a Oanei Cernea, muzica originală aparţine lui Cári Tibor, asistență regie și mișcare scenică: Denisa Irina Vlad. După premiera din 19 aprilie, următoarul spectacol va avea loc în 26 aprilie şi în 9 mai.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!