Piesa „Variaţiuni Enigmatice”, premiera de vineri, 9 martie, care se va juca la Sala Arcadia de la ora 19:00, este un vis împlinit al lui Sebastian Lupu. Pentru că, aşa cum mărturiseşte actorul, în carieră nu întotdeauna joci ce ţi-ai dori, iar un teatru ar fi absurd să îşi facă repertoriul după dorinţele unui actor.
Şi-a dorit însă foarte mult să joace acest rol, dorinţă care există de 15 ani. I-a dat actorului Petre Ghimbăşan să citească textul acum câteva luni, şi acesta a fost de acord să facă spectacolul. De altfel, acesta mărturiseşte: „Mă bucur că a venit momentul ăsta în viaţa mea. Sper să însemne ceva pentru public, pentru mine deja înseamnă foarte mult”.
Chiar dacă a mai pus în scenă spectacole, Sebastian Lupu a rugat-o pe actriţa Elvria Rîmbu să facă regia acestui spectacol, care este o intrigă psihologică, o întâlnire conflictuală de un înalt nivel sentimental şi filosofic dintre doi bărbaţi inteligenți, dar și orgolioși, scriitorul Abel Znorko (Sebastian Lupu) şi jurnalistul Erick Larsen (Petre Ghimbăşan).
„Spectacolul nostru este într-o montare absolut clasică. Nimic postmodernist, nimic absurd. Nu sunt schimbări de decoruri, totul se întâmplă într-un singur spaţiu – biroul lui Abel Znorko, într-o singură zi, între doi bărbaţi. Şi deşi sunt două personaje fizice care apar, ele de fapt sunt trei. A treia este acea femeie enigmatică, care provoacă această întâlnire şi influenţează vieţile amândurora”, spune Elvira Rîmbu.
De asemenea, în piesă este adusă în discuţie o lucrare muzicală a lui Edward Elgar, care se numeşte „Enigma”, în care o anumită temă muzicală este dezvoltată în 14 moduri. În spectacol, Elvira Rîmbu foloseşte o înregistrare în care însuşi Edward Elgar dirijează, şi chiar dacă nu este de o calitate fonică exemplară, i-a plăcut pentru că are un sound mai vechi, nu foarte curat ca și cel de acum.
„Am lucrat cu foarte mare plăcere la spectacol. Este un spectacol montat într-o manieră clasică în care actorii s-au întors la abc-ul teatrului, la cuvânt, replică, text, situaţie, stare, şi asta ne-a făcut o mare plăcere, pentru că noi suntem siliţi adesea să jucăm în diferite forme pe care vin regizorii şi ţi le propun. În unele crezi mai mult, în altele mai puţin, dar îţi faci datoria şi îţi joci rolurile. Aici ei au avut două partituri care au plăcut foarte mult, şi care sunt numai actorie”.
Sebastian Lupu punctează faptul că acest spectacol a primit tot sprijinul managerului Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, deşi a fost propus în mijlocul unei stagiuni foarte aglomerate. „La începutul mandatului meu mi-am propus ca sala Arcadia şi Studioul să fie deschise actorilor care doresc să realizeze spectacole. De-a lungul timpului lucrurile au funcţionat, dar nu constant, şi faptul că Sebastian Lupu şi Petre Ghimbăşanu au propus acest titlu a fost o oportunitate de a îndeplini ceea ce mi-am propus”, spune Daniel Vulcu.
„Este o mare performanţă că într-un timp atât de scurt au reuşit să realizeze un spectacol cu foarte mult text. Acum două săptămâni, când am făcut vizionarea, deja era textul pe trei sferturi învăţat. Asta înseamnă marea dorinţă a lor de a face acest spectacol”.
Piesa „Variaţiuni Enigmatice” a fost scrisă de Eric-Emmanuel Schmitt, unul dintre cei mai citiți și jucați autori de limbă franceză din lume. Traducerea îi aparţine lui Nicolae Weisz. Scenografia este semnată de Oana Cernea, care este la a doua colaborare cu Elvira Rîmbu. Oana Cernea a propus un decor simplu, realist, care se potriveşte perfect cu viziunea clasică a punerii în scenă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!