Spectacolul „Genul acuzativ”, scris şi regizat de Mimi Brănescu, a avut în acest weekend trei reprezentaţii cu titlul de premieră, toate sold out. Chiar dacă în scenariul pandemic actual s-au putut vinde bilete doar la 30% capacitatea sălii, mai mult ca sigur ar fi fost sold out toate trei şi dacă ar fi fost voie la 100% capacitate. Colaborarea Teatrului Regina Maria cu Mimi Brănescu, creatorul serialului de comedie românesc „Las Fierbinți”, a stârnit curiozitatea spectatorilor orădeni.
[eadvert]
Totul începe de la demenţa vasculară a Marinei, care este una din cele mai dese forme de demenţă. După moartea soţului, furtuna pe care o dezlănţuie Marina traversează întreaga familie. Îşi aduce aminte totul, fiecare detaliu, fiecare nedreptate. Întrebările cu reproş se ţin lanţ răscolind întâmplări de demult. Şi totul e consemnat într-un jurnal pe care îl va folosi mai târziu fiica ei, Lena, pentru a duce cruciada mai departe. Doar că pelerinajul Lenei scoate la lumină trăsături de caracter şi lucruri ţinute ascunse care vor zgudui rutina vieţii fiecăruia, inclusiv a ei.
Hototele de râs sunt dozate perfect cu întrebările amare pe care ajungi să ţi le pui cu îngrijorare singur. E râsu’-plânsu’, vorba poetului, de la un capăt la altul. E de fapt povestea oricui, un melanj al vieţii cotidiene din care nu lipsesc: frica de bătrâneţe, lipsa de comunicare în cuplu, minciuna, delăsarea, obişnuinţa păcătoasă.
„Cum funcţionează un creier care funcţionează cum trebuie nu ştie nimeni”. Cu toţii avem frici, avem depresii, ne ascundem, ne prefacem, ajustăm din mers, şi cel mai trist, ne minţim singuri. Sunt fete care plâng seară de seară că nu le bate prinţul fermecat la uşă, în timp ce „prinţul” preferă femei de vârsta mamei lor, cu experienţă şi cu o siguranţă materială. Altele merg la mănăstire la Prislop „ca să facă aglomeraţie”, sperând în iertarea păcatelor, că de învăţat nu învaţă nimic, „că nu-i nimeni care să te înveţe”. Dacă ar şti Arsenie Boca „câte proaste îi calcă bătătura ar ridica un zid de zece metri şi şanţuri de jur împreujur”.
„Viaţa nu este atât de plină de enigme şi de suspans cum ne place nouă să credem. Eşti prost, plăteşti! Uneori toată viaţa”, concluzionează mătuşa Cati. Dar sunt multe lucruri de făcut despre care nici nu ştim că există, şi care „rămân nefăcute dacă nu le face nimeni”. Şi nu le prea face nimeni, pentru că întotdeauna e altceva mai important de făcut.
„Genul acuzativ” e un spectacol excelent prin care Mimi Brănescu ne provoacă de fapt la autoironie. Un râs strâmb în care îi recunoaştem pe cei de lângă noi, dar ne recunoaştem şi propriile slăbiciuni, propriile măşti.
Nu rataţi un spectacol savuros, o tragicomedie în care actorii Denisa Vlad, Gabriela Codrea, Adela Lazăr, Ioana Dragoş Gajdo, Sorin Ionescu, Richard Balint şi Pavel Sîrghi stârnesc hohote de râs şi aplauze la scenă deschisă. Scenografia aparţine Oanei Cernea, iar muzica originală şi light design lui Şerban Ionescu. Trei reprezentaţii cu titlul de premieră, toate sold-out. Mai sunt şanse să prindeţi bilete la spectacolul de duminică, 28 martie, de la ora 18:00, la Sala Mare.
Trimite articolul
XO mare bucurie sa vedem piesa!!