„Punerea în practică a acestei legi, fără să se ia măsurile propuse, va fi evenimentul cu cel mai mare impact social negativ din istoria post-decembristă a României”, susțin sindicaliștii din FSLI. Dacă numărul de ore este redus, din viitorul an școlar 25.000 de cadre didactice ar urma să își piardă pozițiile. În contrapondere, FSLI cere, în premieră, reducerea numărului de elevi la clasă pentru a atenua șocul disponibilizărilor.
Proiectul de lege votat de Senat, cameră decizională, și aflat la promulgare, prevede „în medie” 20 de ore pe săptămână în clasele I-IV (față de 19-22 ore în prezent), 25 de ore la gimnaziu (față de 26-34 în prezent) și 30 la liceu. Proiectul fostului ministru al Educației nu stabilește un număr maxim de ore, așa cum prevedea Legea 1 din 2011, ci o „medie”.
Sindicatele cer reducerea numărului de elevi în contrapartidă cu cea a numărului de ore
Parlamentul a votat pentru a doua oară eliminarea a 5 ore pe săptămână din orarul elevilor de gimnaziu și liceu. Inițiativa aparține fostului ministru al Educației Liviu Pop.
Sindicaliștii susțin că reducerea numărului de ore ar afecta 25.000 de cadre didactice, dar și pe elevi. „Punerea în practică a acestei legi, fără să se ia măsurile propuse, va fi evenimentul cu cel mai mare impact social negativ din istoria post-decembristă a României”, susțin sindicaliștii.
Una dintre cele mai mari organizații sindicale din învățământul preuniversitar, FSLI-Federația Sindicatelor Libere din Învățământ- amenință cu proteste, dacă viitorul executiv nu dă Ordonanță de Urgență care să amâne aplicarea legii prin care se reduc orele de școală. În premieră, FSLI cere să fie redus și numărul de elevi la clasă, precum și să fie implementat programul Școală după școală pentru toți copiii.
Conform edupedu.ro, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) este o mișcare sindicală care a obișnuit cu reacții care apără catedrele din învățământ, mai puțin reformele cu impact asupra elevilor.
De această dată, sindicaliștii speră ca prin Ordonanța de urgență „să fie prorogat termenul de aplicare al acestei legi până când vor putea fi luate acele măsuri suplimentare obligatorii. În caz contrar, avertizăm că există riscul major de declașare a unui conflict de amploare în învățământul preuniversitar….Modificarea de către Senatul României a art. 66 din Legea Educației Naționale, în sensul reducerii numărului de ore din planurile cadru pentru învățământul preuniveritar este o măsură care, aparent, va aduce beneficii elevilor, cu prețul concedierii a aproximativ 25.000 de cadre didactice.
Această măsură poate fi utilă sistemului de învățământ numai dacă va fi însoțită de alte măsuri absolut obligatorii….Mai mulți specialiști din zona de educație consideră că este în avantajul elevilor să stea cât mai mult la școală, dar lucrurile trebuie astfel gândite, încât această perioadă petrecută în spațiul școlar să nu fie o corvoadă pentru elevi, ci sa fie utilă și nestresantă.”, se arată într-un comunicat al FSLI.
„Să dai afară 25.000 de oameni înseamnă nu doar o lovitură pentru sistemul de învățământ, dar și pentru bugetul asigurărilor de șomaj, cât și pentru ceea ce înseamnă nivelul de productivitate sănătos într-o țară care nu are nevoie să bată pasul pe loc.Ipoteza că această măsură a reducerii numărului de ore din planurile cadru va conduce și la dispariția celor 3.800 de necalificați din sistem nu se va pune în practică, având în vedere că acește cadre didactice necalificate se regăsesc, în general, în unități de învățământ din zone izolate, decât dacă cei care guvernează această țară vor acorda facilități pentru a atrage cadre didactice calificate”, precizează sindicaliștii.
În urma aplicării acestei măsuri ar rezulta o diminuare a cheltuielilor de personal la nivelul Ministerului Educației Naționale cu aproximativ 10%. enatul, care e cameră decizională a votat legea inițiată de parlamentarul PSD Liviu Pop care scade, începând de anul școlar viitor, numărul de ore pentru cele trei cicluri din învățământul preuniversitar. Și candidatul liberal la portofoliul de ministru al Educației a susținut, cu ocazia audierilor, necesitatea de a reduce numărul orelor în care copiii trebuie să stea la școală.
Ce cer sindicaliștii?
– modificarea programele școlare; “altfel vom asista la un proces de epuizare a elevilor, prin comprimarea actualei materii școlare și așa sufocantă, într-un număr mai mic de ore la clasă”;
– reducerea numărului de elevi la clasă
-implementarea programului “Școală după școală” de care să beneficieze toți elevii, “pentru a fi sprijiniți la realizarea temelor și, totodată, supravegheați, în condițiile în care cunoaștem faptul că tot mai multe familii nu mai au timpul necesar pentru aceste activități oferite copiilor. Acest program trebuie să aibă menirea de a pune în centrul atenției nevoile reale ale elevilor.”;
– introducerea programului gratuit “O masa caldă”
Trimite articolul
XCopiii nostrii = cobaii Ministerului Educatiei
Asa este si la privat cand e restructurare (reducere de personal). Toata lumea merge si isi cauta alt loc de munca. Faceti si voi la fel.
Cadrele didactice ar trebui pensionate la 55-58 de ani. La ce varsta se pensioneaza politaii?
Buna ziua Eu as vrea sa vad o schimbare la numarul de elevi in clasa eu am copiil in clasa a doua si sunt 35 de copii in clasa doamna nu ii poate controla Eu acasa eu din nou ce sa predat in clasa sa explic inca o data acasa.Sa se dea o lege clara cu numarul de elevi la o clasa ai cine incalca legea sa fie trasi la raspundere
Familia e problema nr. 1. Daca tu esti un parinte idiot, asa e si copilul. Totusi, tu, ca parinte, cu cat esti mai idiot, cu atat ai pretentii mai mari de la… oricine…de la copil, de la profesori, de la guvern, de la stat. Totul ar trebui sa se invarta doar in jurul tau, sa te simti tu bine. Ei bine, trateaza-zi problemele . Asta e valabil si pt. profesori, directori, inspectori, minister. Fii tu ok cu tine insuti. Si abia apoi, ia-ti responsabilitatea de a stabili ce e ok si pt. ceilalti.
Mai putin elev in clasa =mai multe clase
Mai multe clase =vezi ca am un post de dascal si pentru tine (smecherii Pile neamuri salarii marite)