Dacă e 21 august, e sărbătoarea carelor de flori şi la Oradea, la o zi după defilarea de la Debreţin. Edilii celor două oraşe au anunţat ieri reperele evenimentelor. O noutate este că în acest an şi-au manifestat dorinţa de a participa la parada orădeană cel mai mare număr de care alegorice de până acum, şi anume şapte.
Conferinţă comună
Ediţia din acest an a „Carnavalului Florilor” este organizată de Primărie, Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), Fundația Episcopia Bihor, Teatrul Regina Maria și Teatrul Szigligeti Ede. Un preambul al evenimentului au făcut oficiali orădeni şi cei din Debreţin cu ocazia unei conferinţe de presă găzduite de Aquapark-ul Nymphaea. Au participat viceprimarul din Debreţin, Szeles Diana, viceprimarul Florin Birta, Bodor Edit din partea Direcției de organizare evenimente Fonix din Debrecen, respectiv Mihai Jurca, directorul APTOR.
„Carnavalul Florilor” din Debrecen sărbătorește în acest an 50 de ani de existență, iar în urma colaborării dintre administraţiile locale şi judeţene din Bihor şi Hajdu-Bihar, unele dintre carele alegorice au putut fi admirate începând cu anul 2005 şi în Oradea, a spus vicele orădean. La Carnavalul Florilor din Debrecen din 20 august 2016 vor defila 16 care alegorice, urmând ca a doua zi orădenii să aibă posibilitatea să admire şapte dintre acestea pe străzile Oradiei.
„Relația de parteneriat dintre cele două administrații locale se va reflecta și prin carul comun Oradea-Debrecen, care va fi prezent atât la Debrecen, cât şi la Oradea, și va înfăţişa Aquapark-ul din Oradea, cu mascota Leone a CSM care participă la o distracție în noul aquapark”, a spus viceprimarul Florin Birta. Costul unui car de flori este de 16.000 de euro dar, conform tradiţiei, grosul investiţiei în carul comun va fi suportat de partea maghiară. O parte din bani va fi acoperită de Fundaţia Episcopia Bihor, la rândul ei finanţată de Primărie prin bugetul activităţilor culturale.
Primaria a alocat 10.000 de lei pentru evenimentele locale din 21 august. În Oradea, spectacolul cuprinde peste 600 de persoane – formații de dans popular și trupe pop, majorete și școli de dans de renume din Oradea şi Bihor, care vor însoți carele alegorice pe traseul tradițional. Vor defila și majorete din Serbia și Ungaria. Carele alegorice vor sosi în municipiu, ca și în anii anteriori, la blocurile Zig-zag de pe bulevardul Dacia, în jurul orei 14. Parada va poposeasi câteva ore în Piața Unirii, unde va fi amenajată o scenă pentru spectacole.
Şapte la Oradea
Alaiul format din cele 7 care şi artiștii care le însoţesc va porni la ora 15:00 pe traseul: blocurile Zig-Zag – Bdul Dacia – Parcul Petofi – Bdul Magheru – Parcul 1 Decembrie – strada Independenței – Piața Unirii. Carele alegorice vor rămâne în Piaţa Unirii până la ora 19.30. După sosirea alaiului în Piața Unirii, grupurile artistice care însoțesc carele alegorice vor prezenta pe scena amplasată în piaţă momente artistice, până la plecarea carelor alegorice înapoi spre Ungaria.
„Noi spunem în Debrecen că ce e bine pentru vecinii noștri este bine și pentru noi. Oradea și Debrecen sunt orașe înfrățite de 25 de ani, între cele două orașe există o colaborare foarte eficientă, dovada fiind faptul că pentru carnavalul florilor din anul 2017 ne gândim deja să invităm artiștii de la carnavalul Florilor din Debrecen să participe și la Oradea, astfel încât să ajungem să sărbătorim împreună”, a spus viceprimarul Szeles Diana.
16, la Debreţin
Conform organizatoarei, Bodor Edit, la Carnavalul Florilor din Debreţin, în 20 august, vor defila 16 care alegorice, împreună cu peste 2.000 de artiști din diferite regiuni ale țării, dar şi din străinătate. Punctul culminant al evenimentului va fi Noaptea Carnavalului, pe stadion, care se va încheia cu focuri de artificii.
„Filozofia acestui carnaval este fericirea, mulțumim predecesorilor noștri pentru ideea organizării acestui eveniment, iar prin intermediul colaborării dintre cele două administrații locale avem posibilitatea să aducem bucuria acestui carnaval și orădenilor”, apreciază Bodor Edit.
O altă noutate a acestei ediții a carnavalului de la Oradea a fost prezentată de Mihai Jurca, care a dezvăluit că în Piața Unirii, unde vor staţiona carele alegorice, va avea loc și un flashmob, la care vor participa toți cei care au însoțit carele alegorice pe traseul blocuri Zig-Zag/Piața Unirii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!