În acest an, în cadrul programului „Să facem împreună legi pentru natură”, membrii Coaliţiei au analizat peste 200 de iniţiative legislative din domeniul mediului, propunând modificări pentru circa zece procente dintre acestea.
Pentru prima dată de la înfiinţarea sa, în anul 2003, răspunzând invitaţiei Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Adunarea Generală a Federaţiei Coaliţia Natura 2000 România a avut loc în altă parte decât la Braşov, unde se află sediul coaliţiei. Între 6 şi 8 decembrie, la Şuncuiuş, au fost puse din nou în discuţie o serie de iniţiative legislative ce privesc protecţia mediului, dar şi planurile de viitor ale asociaţiei. La faţa locului, reprezentanţii C.A.P.D.D. Bihor au prezentat oaspeţilor amenajările ecoturistice realizate la Peştera Vadu Crişului şi strategia de amenajare speoturistică a unui sector din Peştera Vântului.
Cu acest prilej, Coaliţia Natura 2000 România a pus în discuţie primirea de noi membri: Ecotop Oradea, Asociaţia Parcul Văcăreşti şi Aquaterra. De asemenea, la eveniment vor fi prezenţi doi reprezentanţi ai Ministerului Mediului: Erika Stanciu, secretar de stat, şi Viorel Lascu, consilier al ministrului. Cele mai importante demersuri făcute de Coaliţia Natura 2000 România se leagă de depunerea a trei documente de poziţie asupra propunerilor legislative privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, OUG 60/2016 privind modificarea şi completarea Legii vânătorii şi fondului cinegetic şi referitor la stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile: biomasă, biogaz şi energie geotermală.
„La Şuncuiuş am discutat despre minusuri care pot fi îndreptate, cum ar fi slaba comunicare şi interesul scăzut faţă de problemele legate de conservarea şi protejarea naturii manifestate de membrii forului legislativ. Ne-am dori ca deputaţii şi senatorii care vin cu iniţiative de lege să colaboreze cu experţii de mediu pentru a documenta temeinic propunerile lor. Am constatat că, în majoritatea proiectelor analizate de experţii Coaliţiei, justificarea iniţiativelor noi sau a modificărilor cadrului actual este lipsită de date ştiinţifice, cercetări sau studii, având caracter general cu exprimări neclare”, a declarat Liviu Cioineag, directorul executiv al Coaliţiei Natura 2000 România.
Federaţia Coaliţia Natura 2000 acţionează informal din 2003, când 55 de membri, organizaţii neguvernamentale din domeniul protecţiei naturii, s-au reunit pentru a-şi consolida puterea de acţiune la nivel naţional şi local şi pentru a contribui la desemnarea siturilor Natura 2000 din România. Din 2013, Federaţia are personalitate juridică şi 17 membri înregistraţi oficial. Federaţia acţionează în domeniul ariilor protejate, al conservării biodiversităţii şi pentru implementarea reţelei Natura 2000 în România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!