Teatrul Szigligeti din Oradea încheie anul cu o premieră, care va avea loc în seara de Revelion. Este vorba de spectacolul „Nunta lui Figaro sau o zi nebună”, pus în scenă de regizorul Botos Bálint, semnat de dramaturgul Dálnoky Réka, în scenografia lui Golicza Előd. Actorii care interpretează cele patru roluri principale sunt: Sebestyén Hunor (Figaro), Kocsis Anna (Suzanne), Szabó Eduárd (Contele Almaviva) și Tasnádi-Sáhy Noémi (Contesa Almaviva).
Regizorul Botos Bálint se află la a cincea colaborare cu Teatrul Szigligeti. „Piesa, scrisă în 1778, este considerată o comedie clasică, dar autorul ei, Pierre – Augustin Caron de Beaumarchais, a reușit să ascundă sub straturile comice probleme sociale și personale importante”, a spus Botos Bálint la conferinţa de presă. Fiind primul său spectacol de Revelion, a mărturisit că este puțin emoționat. Repetițiile pentru spectacol au început încă din toamnă şi se desfășoară într-o atmosferă plăcută. Regizorul speră că publicul se va bucura de această poveste hazlie, dar în acelaşi timp complexă și vicleană.
Pentru premiera din seara de Revelion mai sunt disponibile doar câteva bilete, dar comedia lui Beaumarchais va mai fi jucată și pe 2, 7, 8, 17 și 18 ianuarie.
[eadvert]
Bilanţ la Szigligeti
Prezența publicului la teatru după perioada pandemiei a depășit așteptările conducerii instituției, după cum a anunţat la conferinţa de presă managerul Teatrului Szigligeti, Czvikker Katalin, manager, secondată de Novák Eszter, director artistic al Trupei Szigligeti.
Czvikker Katalin a precizat că în acest an, 49.200 de spectatori au urmărit spectacolele teatrului, o cifră mai mare decât se așteptase, după ce până în martie instituția funcționa cu restricții în contextul pandemiei. Ca elemente importante în readucerea publicului la teatru, managerul a amintit de programele educaționale pentru copii și tineri derulate de toate cele trei trupe ale teatrului – Trupa Szigligeti, Trupa Lilliput și Ansamblul Nagyvárad.
Vânzarea abonamentelor pentru sezonul 2022/2023 a început în septembrie, 3.100 de abonamente de teatru fiind vândute până în prezent. Czvikker Katalin a precizat că recordul înainte de pandemie era de 5.000 de abonamente vândute și se aștepta ca anul acesta să se ajungă la jumătate din acest număr, așa că, din acest punct de vedere, 3.100 este un rezultat foarte bun.
Festivalurile au avut succes, cu șapte spectacole ale unor companii din șase țări în cadrul Festivalului HolnapUtán în aprilie, iar în octombrie, Infinite Dance a avut un succes răsunător și datorită colaborării cu Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune (APTOR), care a contribuit în mare măsură la promovarea evenimentului în rândul spectatorilor vorbitori de limba română din oraș. Participarea la Expoziția Mondială din Dubai este, de asemenea, o realizare majoră a Ansamblului Nagyvárad.
Cele trei trupe ale teatrului au jucat în total 308 spectacole pe parcursul anului, dintre care 228 în Oradea, 64 în alte orașe din România și 16 în străinătate. Veniturile totale au fost de 1.180.000 de lei. Într-un an record, această sumă a ajuns la 1.270.000 de lei, iar în acest an instituția și-a propus ca obiectiv un venit total 860.000 de lei, adică ținta a fost realizată în 120%.
Novák Eszter a adăugat că, în urma unei decizii a Consiliului Local, sala renovată a fostului cinematograf Transilvania va putea fi folosită în mod egal de Teatrul Szigligeti și Teatrul Regina Maria începând cu anul 2023.
Citiți principiile noastre de moderare aici!