Unei tinere de 32 de ani, din Mediaș, care suferea de o patologie tumorală osoasă agresivă la nivelul femurului, i-a fost salvat membrul inferior stâng după ce medicii au reușit să îi înlocuiască femurul cu o alogrefă osoasă masivă prelevată de la un donator prin Banca de Țesut Osos din Franța.
Premieră în România
O echipă chirurgicală din cadrul Spitalului Pelican, coordonată de dr. Adyb-Adrian Khal, medic chirurg ortopedie-traumatologie şi ortopedie oncologică, referent național tumori osoase regiunea Sud (PACA), Franţa, a realizat în premieră națională, la Spitalul Pelican din Oradea, o intervenție complexă care presupune un transplant de os prelevat de la un donator prin bancă osoasă, în cazul unei paciente diagnosticate cu tumoră osoasă agresivă, localizată la nivelul femurului. Este prima intervenție de acest tip care se efectuează în România.
Timp de 22 de ani, de când a suferit o fractură la femurul stâng, în urma unei căzături pe gheață, tânăra a suferit multiple intervenții chirurgicale, toate acestea datorate unei situații particulare – identificarea unei formațiuni tumorale agresive. Situația s-a agravat după ce a întâmpinat dificultăți în găsirea unor soluții în țară sau în străinătate și astfel, s-a adresat Spitalului Pelican unde își desfășoară activitatea medicul Adyb-Adrian Khal.
„Este o premieră pentru România acest transplant de femur luată din Banca de Os din Franța și utilizată acestei paciente din spitalul nostru. Discutăm despre o pacientă care este în evidența ortopedică de la vârsta copilăriei, o pacientă care la nouă ani, în urma unei căzături, a fost diagnosticată cu o patologie osoasă complexă, o identitate particulară, nefiind un caz oncologic, dar tumorile osoase și patologiile benigne osoase se încadrează de multe ori în chirurgii complexe asemănătoare cu chirurgiile de salvare a membrelor în cazul oncologic“, a declarat Adyb-Adrian Khal, medic chirurg ortopedie-traumatologie şi ortopedie oncologică.
Operația a durat în jur de șapte ore și jumătate, timp în care echipa de medici au executat mai multe proceduri. În prima parte, procedura a implicat rezecția femurului afectat de leziunea tumorală și reconstrucția osoasă, fiindu-i scos aproximativ 28 de cm din femur, după care osul pacientei a fost înlocuit cu o alogrefa furnizată de Banca de Țesut Osos din Franța.
„Am ales să folosesc această tehnică pentru că un transplant osos oferă avantaje net superioare pentru că vorbim despre o reconstrucție care se integrează mult mai bine în scheletul uman, este o reconstrucție durabilă și care îi permite pacientului să fie funcțional. Am ajuns la etapa superioară în care ne concentrăm și pe faptul că pacientul trebuie să fie bine, să poată fi reinserat social și profesional cât mai rapid“, mai spune medicul.
Tumorile osoase – rare dar extrem de agresive
Tumorile aparatului locomotor reprezintă un subiect complex în domeniul ortopediei, în primul rând din cauza incidenței mult mai scăzute decât a oricăror tumori maligne și în al doilea rând, din cauza tratamentului radical (amputația) de primă intenție practicat în continuare în multe țări, având un impact psihologic semnificativ pentru pacient și în ceea ce privește reinserția sa în societate.
„Pe de-o parte, tumorile benigne sunt frecvente, nu pun viața pacientului în pericol, însă îi pot afecta calitatea vieții. De cealaltă parte, tumorile osoase maligne sunt rare și reprezintă aproximativ 1% din toate leziunile maligne existente. Sarcoamele osoase au o incidență de un caz nou la 100.000 de locuitori pe an, iar 40-45% din cazuri apar la tineri sub 18 ani. Dintre acestea, cele mai des întâlnite sunt osteosarcoamele, condrosarcoamele și sarcoamele Ewing, care pot fi fatale dacă nu sunt diagnosticate și tratate corect“, declară medicul orădean.
Recuperare în câteva luni
Femeia susține că l-a găsit pe medicul orădean pe internet, în 2022 când a suferit încă o fractură a femurului, însă la vremea respectivă medicul activa doar în Franța. Odată ajunsă la spital, a decis să meargă pe mâna doctorului și să se opereze. Potrivit medicului, în perioada următoare pacienta va avea nevoie de mai multe luni de recuperare, un lucru văzut cu optimism de către pacientă care spune „că se simte bine și speră că va putea alerga în trei luni.
„Până acum șase ani am avut o viață normală, de atunci am început să am un mers șchiopătat și să am dureri, a devenit mai complicat. De la începutul acestui an am început să merg în cârje. Nu mi-a afectat serviciul pentru că am muncă de birou, dar era inconfortabil. Nu puteam să alerg, nu puteam să fac niciun fel de sport, nu puteam să merg mult pe jos”, a declarat pacienta.
Trimite articolul
XAs vrea va rog sa scrieti cat a costat spitalizarea / interventia !!!
Multumesc.
Felicitari acestor bravi medici “români” !