O echipă de medici și asistente de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor din Oradea au realizat, în premieră națională, o procedură de cardiologie intervențională cu suport ECMO (Oxigenarea cu membrană extracorporeală), la un pacient cardiac cu probleme grave respiratorii.
[eadvert]
Un orădean de 66 de ani s-a adresat laboratorului de cardiologie intervențională din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, pentru dureri precordiale (de inimă – n.r.), iar medicul Virgil Popa i-a realizat o coronarografie. Medicul orădean a constat însă că leziunile pe arterele coronare erau foarte grave. Pacientul a fost îndrumat către serviciul de chirurgie cardio-vasculară din spital, condus de dr. Erno Jerzicska, care, împreună cu dr. Lucza Tunde și Beres Zsolt, au propus rezolvarea acestui caz prin cardiologie intervențională cu suport ECMO.
„Ulterior, consultul de chirurgie cardio -vasculară și ATI au stabilit că pacientul avea, pe lângă problema cardiacă, și o problemă respiratorie destul de severă, care ar fi prezentat un risc foarte mare pentru intervenția chirurgicală clasică. Astfel, au venit să ne întrebe pe noi dacă nu am putea să rezolvăm problema intervențional, prin vascularizarea coronariană și implant de stenturi. Deci, nu pe cord deschis”, a declarat dr. Virgil Popa.
Potrivit acestuia, așa cum era risc mare pentru chirurgi, la fel de mare era riscul și pentru procedurile intervenționale. Cu toate acestea, echipa medicală a decis să opteze pentru o strategie de protecție, adică, explică dr. Popa, să facă asocierea cu suportul circulator extracorporeal ECMO.
„Este o membrană care oxigenează sângele, un fel de circulație extracorporeală. Pentru că în situația în care apare un incident major, în timp ce lucrăm pe inimă, (stop cardiac, tulburare de ritm) pacientul să poată fi menținut în viață, timp în care noi să facem reparațiile cuvenite. Asta am făcut. Asta în România nu s-a făcut niciodată până acum. Am făcut o protecție vasculară, ca să putem face o procedură extraordinar de complexă”, a explicat dr. Virgil Popa.
Prima procedură PCI (Percutaneous Coronary Intervention) cu suport ECMO din România a fost realizată de anesteziștii dr. Pop Yvonne și dr. Lucza Tünde, de specialiștii în chirurgia cardio-vasculară dr. Ernő Jerzicska și dr. George Popescu, dr. Beres Zsolt la ECMO, respectiv trei cardiologi intervenționiști (dr. Virgil Popa, dr. Mihnea Traian Nechita Brendea și dr. Andras Mester). Aceștia au fost sprijiniți de echipa de asistente de la Laboratorul de cateterism cardiac (Anikó Mago și Viorica Oprescu). În timpul procedurii de repermeabilizare a arterelor coronare, funcția inimii și a plâmânilor a fost preluată de aparatul ECMO (Extracorporeal Membrane Oxygenation).
„A fost o procedură de risc cardio-vascular înalt, risc de complicații și evenimente neplăcute. Acestea au fost evitate, luându-se toate măsurile pe care știința ni le oferă la momentul de față”, a declarat dr. Virgil Popa, coordonatorul Laboratorului de cardiologie și cardiologie intervențională din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor din Oradea.
Fără incidente
Popa susține că procedurile intervenționale au mers foarte bine, fără niciun incident.
„La sfârșit s-a decuplat ECMO. Pacientul a fost operat în condiții de securitate absolută. Eu am văzut procedura aceasta făcută la spitalul universitar din Praga. Sunt standardizate, nu sunt metode experimentale sau neexeprimentale. Ele există ca atare, dar capacitatea de folosire presupune resursă umană, adică oameni care se pricep, și resurse materiale, adică să ai aparate cu care să faci. Dar nu ajunge să ai doar aparatul, pentru că dacă îl bagi în priză aparatul nu face nimic. Trebuie să ai oameni care să aibă expertiza respectivă, care au mai făcut și se pricep și știu care e situația. După procedură pacientul a fost extraordinar de bine, a fost supravegheat în terapia intensivă ca să fie toate condițiile îndeplinite, iar sâmbătă a fost externat”, a mai spus dr. Popa.
Trimite articolul
Xdr. Ernő Jerzicska, un mare om, vorbesc in urma unei operatii
multumim
Felicitari si multumiri doctorilor nostri!
Poate sunt și oameni norocoși, c u destin fericit .însă pentru mama mea nu a fost asa,a decedat pe masa de operatie după o astfel de intervenție în acest spital anul trecut în seara de Sf Nicolae