Joi seară, de la ora 19:00, iubitorii de muzică clasică sunt invitați la o premieră națională, „Simfonia concertante nr. 1 pentru flaut, clarinet, corn și orchestră” a compozitorului italian Saverio Mercadante. Simfonia se va cânta, pentru prima oară la noi în țară, în Sala „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat din Oradea. Simfonia este o lucrare compusă în toamna anului 1779, în timpul unei călătorii de la Paris spre Salzburg.
Programul concertului de joi seara mai propune două piese ale compozitorului italian, „Concert pentru corn și orchestră în re minor” și „Concert pentru flaut și orchestră în mi minor”. Lucrarea compusă în anul 1819 este una din cele mai importante compoziţii din tinereţe. Se pare că prima audiţie a avut loc la conservatorul din Napoli, la scurt timp după inaugurarea acestuia.
În încheiere se va asculta „Simfonia I în Do major, op. 21” de Ludwig van Beethoven. Marele compozitor este ultimul reprezentant al clasicismului vienez, paralel cu trecerea treptată şi inevitabilă la romantismul muzical al secolului al XIX-lea. Printre nenumăratele sale compoziţii create în toate genurile semnificative ale vremii, cele 9 simfonii ocupă un loc foarte important. Simfonia I reprezintă un fel de omagiu adus stilului marilor predecesori, în special lui J. Haydn, cu toate că aceasta poartă amprentele limbajului muzical specific beethovenian.
Despre invitați
Solistul Lorenzo Moroni (corn) este prim cornist la Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat din Oradea din anul 1998. După studii de corn la Liceul de Muzică din Varese a absolvit Conservatorul „Gaetano Donizetti” din Bergamo. Alături de Orchestra Filarmonicii din Oradea a apărut de mai multe ori în calitate de solist concertist, totodată a susținut și multe recitaluri camerale.
Invitatul Gianluca Vanzelli (flaut) a absolvit Liceul de muzică și Conservatorul în Adria (Italia). Din 2003 este șef partidă la Opera Națională Română din Timișoara. Este membru fondator al „Cvartetului Clasica” din Timișoara. Din 2007 este prim flautist la Orchestra „Europasymphony”.
Un alt invitat e clarinetistul Sánta József, absolvent al Universității de Vest, Facultatea de Muzică din Timișoara. Între anii 1996-1999 a fost membru al Orchestrei Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. Între 1998 și 2001 a predat clarinet la Colegiul „Ion Vidu” din Timișoara. Din 1995 este artist instrumentist și șef partidă la Opera Națională Română din Timișoara.
Dirijorul invitat al concertului este Constantin Grigore. Acesta a susţinut numeroase concerte la pupitrul unor formaţii muzicale mari, atât din ţară cât şi de peste hotare. Este unul dintre fondatorii orchestrei de cameră „Camerata Regală”. A colaborat cu solişti de renume ai scenei muzicale. Deţine mai multe premii și a primit numeroase diplome pentru colaborarea şi coordonarea a numeroase proiecte culturale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!