Din această săptămână, pe cea mai nouă grădiniţă din Oradea este în teste un sistem de panouri fotovoltaice care acoperă necesarul de curent şi produce şi în plus. Grădiniţa 56 din Nufărul este beneficiara unui proiect de 21.000 de euro, finanţat din bugetul oraşului. E o premieră naţională, spun edilii. „Intenţia noastră este să investim în aceaste echipamente şi la alte unităţi şcolare unde putem monta sistemul de panouri fotovoltaice. Sunt investiţii pe termen lung care sunt cuantificabile pe partea de economii”, viceprimarul Huszar Istvan. Acesta afirmă că s-a optat pentru această unitate preşcolară pentru că, fiind vorba de o clădire nouă nouţă, sistemul a putut fi prins direct în proiectare.
„Trecem, astfel, la energie verde. Sistemul produce mai mult decât consumul lucar deci vom avea şi un venit din acest echipament”, anunţă Huszar.
Demarat anul trecut, proiectul verde a ajuns acum, la faza montării panourilor. „Aici sunt 60 de panouri care produc 15,8 megawaţi pe an, consumul pentru grădiniţă este mult mai mic. Conform calculelor noastre amortizarea investiţiei va dura şapte ani şi după aceea intrăm pe venituri. Este un proiect pilot în Oradea şi în ţară”, spune Benyovski Tunde, director adjunct al Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO).
Efectul imediat al investiţiei este că oraşul nu va mai trebui să achite factura lunară de curent, de 1.200 de lei.
„Investiţia a fost calculată pentru a acoperi necesarul unităţii. În condiţiile unui consum de 12 Mw/h pe an – grădiniţa este dotată cu plite electrice şi cu frigidere, panourile produc 16,8 Mw/h an. Tot ce se produce în plus se duce în sistemul naţional de energie, fiind contorizată de un contor cu dublu sens”, spune Gabor Teodor, în numele firmei executante.
Pentru că lucrarea s-a făcut din fonduri proprii, Primăria va beneficia de certificate verzi pentrzu fiecare megawat/h produs şi introdus în sistem. „Aceste certificate verzi se vor vinde pe OPCOM şi vor aduce un venit de 1.466 de euro. Vom avea economii de 3.371 de euro pe an la o ivestiţie de 21.000 de euro. Licenţa pentru această centrală se obţine pentru 25 de ani. S-a făcut acum o investiţie de 21000 dar, după amortizare, pe perioada sa de existenţă, va aduce profituri de trei ori mai mari decât suma investită”, mai spune acesta. Panourile sunt garantate pentru defecte de fabricaţie opt ani, pentru putere sunt garantate pentru 25 de ani cu o putere de minim 80% din capacitatea iniţială.
Citiți principiile noastre de moderare aici!