Concret, Judecătoria Oradea a pronunțat, în premieră, o hotărâre prin care și domiciliile copiilor unei familii din Oradea (adică încredințarea lor) este una alternativă – două săptămâni la mama și două la tata.
După legea veche, „încredințarea minorului” se putea face doar la unul dintre părinți. Noile reglementări în dreptul familiei au păstrat aceeași idee, în sensul că „stabililirea domiciliul minorului” (noua instituție creată, echivalenta vechii încredințări) se realizează mai departe doar la unul dintre părinți.
Cu toate acestea, s-a creat o nouă instituție „exercitarea drepturilor părintești” care a lărgit cadrul relației părinte-copil, stabilind ca această exercitare putea fi comună. În conștiința generală ea a fost percepută, adesea, în mod greșit, drept „custodie comună”, anume ca minorul „se afla” la ambii părinți.
„Dincolo de faptul că nu exista o reglementare a «custodiei comune», trebuie înțeles că exercitarea comună a autoriții părintești înseamnă doar că părinții hotărăsc împreună asupra chestiunilor importante din viața minorului – alegerea religiei, schimbarea naționalității minorului, donarea de sânge, intervenții chirurgicale, sau alte elemente importante pe parcursul vieții copilului. Doar atât.
Domiciliul minorului rămâne atribuit doar unuia dintre părinți care are în grijă copilul, având drepturile și obligațiile curente, permanente în legătură cu creșterea și educarea lui. Adică, inclusiv dreptul de a refuza vizitarea minorului de către celălalt soț (chiar dacă e stabilită exercitarea comună a drepturilor) în lipsa unui program de vizitare recunoscut sau înafara cadrului unui asemenea program de vizitare.
Hotărârea de care vorbim înseamnă un pas în față, în sensul că Judecătoria Oradea a stabilit, dincolo de o exercitare comună a drepturilor părintești (nimic nou până aici) și un domiciul comun al copiilor la ambii părinți: alternativ, două săptămâni la mama și două la tata”, a explicat avocatul Cristian Rusu.
Hotărârea definitivă a fost deja pusă în aplicare de părinții minorilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!