Joi noapte a avut loc la Spitalul Județean Oradea prima prelevare de plămâni din Bihor.
Pacientul, un bihorean de 57 de ani, a suferit o hemoragie cerebrală fulgerătoare. A intrat în moarte cerebrală și familia a acceptat prelevarea de organe. Rinichii nu au putut fi prelevați fiindcă erau plini de chisturi. În schimb s-au prelevat ficatul, corneea, țesuturi, dar și plămânii.
Cum în România nu se face transplant de plămâni, prin Eurotransplant, a venit la Oradea o echipă medicală din Germania (formată din doi medici și un asistent), de la o clinică chiar de lângă Hamburg.
Echipa din Germania a sosit cu avionul la Oradea, la ora 0:00. De la aeroport, experții străini au fost duși cu o ambulanță la Spitalul Județean.
De la Oradea au participat și medicul anestezist Ștefan Pataki, asistentul anestezist Gergely Otto, medicul plastician Mirela Mladin, asistenta de anestezie Haux Emese, rezidentul de ortopedie Bogdan Furdui, medicul oftalmolog Ryian Bageruti și dr. Egor Sagarovschi chirurg chirurgie toracică de la Spitalul Județean. Au venit pentru operația de la Oradea și experții în transplant Andrei Nica și Radu Zamfir.
Întreaga operație de prelevare de organe a durat aproximativ 4 ore, doar cea de prelevare a plămânilor fiind aproximativ trei ore. Puțin după ora 4 echipa din Germania a plecat cu avionul de pe Aeroportul Oradea. Plămânii vor fi transplantați unui bolnav înscris pe lista din Eurotransplant. În Eurotransplant, o asociație care se ocupă de salvarea europenilor prin prelevare – transplant, oameni din diferite țări pot beneficia de transplant de organe.
Din nefericire, România este într-un program de eurotransplant doar până în 31 martie 2017, ceea ce înseamnă că nu vor mai putea fi salvați oameni cu plămâni prelevați din România, de la persoane aflate în moarte cerebrală. La ora actuală, în țara noastră nu se face transplant de plămâni.
Prelevarea de azi-noapte este a doua efectuata anul acesta la Spitalul Judetean Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!