La Maternitatea din Oradea se întâmplă şi miracole. Visul unei mame de a-şi vedea copilul în braţe s-a împlinit. O echipă de medici de aici, condusă de conf. univ. dr. Petru Chitulea, a realizat o premieră în chirurgia ginecologică bihoreană. Tânăra care a fost operată în luna mai de o tumoare-gigant situată pe uter a născut, joi, 4 octombrie, prin cezariană, un băieţel de trei kilograme. Uimită de minunea la care a fost părtaşă, proaspăta mămică şi-a respectat promisiunea şi i-a dat copilului numele de Petru, prenumele omonim al medicului care i-a salvat micuţul (dr. Petru Chitulea – n. r.).
Conf. univ. dr. Petru Chitulea este unul dintre cei mai reputaţi medici ginecologi din Oradea, atât datorită operaţiilor sale „în premieră”, cât şi pentru respectul cu care îşi tratează pacientele. Femeile spun că doctorul Chitulea vindecă nu doar cu laparoscopul, aparatul de care este atât de ataşat, ci şi cu cuvântul. Intervenţiile chirurgicale ale doctorului Chitulea au uimit lumea medicală.
Extirparea unei tumori-gigant de pe un uter gravid, concomitent cu salvarea sarcinii şi cu dezvoltarea ei în continuare, e unul dintre cele mai recente exemple.
,,Femeia a născut joi prin cezariană un băieţel de trei kilograme, sănătos. A fost o operaţie dificilă faţă de celelalte, dar s-a desfăşurat cu succes. Este rezultatul unei munci în echipă. Am lucrat împreună cu dr. Samuel Geza şi dr. Emilia Ganea. În timp ce era însărcinată în luna a patra, femeii a trebuit să-i extirpăm o tumoare mare de pe uter. Tumoarea risca să-i omoare copilul. Intervenţia, deşi rară (din câte ştiu eu, două astfel de intervenţii au mai fost făcute dr. Ioan Munteanu la Timişoara şi la Bucureşti), a fost o reuşită. I-am extirpat tumoarea de pe uterul gravid, apoi am restaurat uterul pentru a-l aduce la starea lui normală. Intervenţia a fost o reuşită, femeia a dus sarcina la termen şi a născut un copil sănătos şi frumos’’, ne-a explicat dr. Petru Chitulea.
Cazuri grave
De numele lui Chitulea se leagă şi alte astfel de intervenţii rare. În ultimii ani, o femeie a fost operată tot de o tumoare de dimensiuni impresionante, care a cântărit nu mai puţin de 11,5 kg. A urmat o altă premieră, fericită pentru Oradea, în cazul unei femei în vârstă de 52 de ani, căreia i-au fost extirpate uterul şi ovarele cu laparoscopul, pacienta recuperându-se în doar trei zile.
,,Sunt şef de secţie de 20 de ani. Şefii de secţie au puţine privilegii şi multe obligaţii. Când apare un caz grav, în care colaboratorii săi nu se descurcă, treaba lui este să rezolve acea problemă. În cei 20 de ani pot să spun că marea majoritate a cazurilor grave la care am fost chemat le-am rezolvat favorabil. Sunt mulţi copii care nu au rămas orfani. Am muncit în echipă. Cel mai frapant exemplu a fost în 2010, când într-o noapte am fost chemat la o femeie care a născut şi care avea o hemoragie extraordinară. Şi de această data am muncit în echipă (nu pot să nu-l amintesc aici pe anestezistul cu care am lucrat, dr. Emilia Ganea, care mi-a ţinut pacienta în viaţă în aşa fel încât să pot să rezolv cazul chirurgical). Viaţa femeii atârna de un fir de păr. Rare au fost cazurile în care viaţa unei paciente să fie într-o cumpănă atât de mare”, a precizat medicul care, anul trecut, a luat premiul de excelenţă al vieţii medicale din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!