O operație chirurgicală specială, realizată la Spitalul Pelican Oradea, cu ajutorul medicilor de aici, coordonați de reputatul chirurg clujean Teofil Lung, poate da șanse la o viață normală unei minore de 17 ani din Mioveni, județul Argeș.
Conform informațiilor transmise de reprezentanții Spitalului Pelican Oradea, la 4 ani fata a fost depistată cu un tip rar de cancer tegumentar, care apare în general prin mutații la nivel cromozomial. Medicii orădeni spun că până acum minora a fost operată de mai multe ori, dar incomplet, iar boala i s-a agravat: a evoluat loco-regional și a afectat glanda parotidă în profunzime. Altfel spus, minora avea afectat nervul facial și risca să se aleagă și cu o hemipareză facială, iar boala fiind în stadiu avansat, îi afectase și structurile capului. Dacă nu i s-ar fi făcut o astfel de operație complexă, minora risca să i se extindă tumora la mandibulă, la urechi, iar apoi paralizia facială prin distrucția nervului facial, ducând la un stadiu inoperabil și chiar la deces.
Excizie totală
Săptămâna trecută, tânăra a fost operată de o echipă complexă de doctori (dr. Pantor Mihail, dr. Bimbo Erika – de la secția de Terapie Intensivă) și asistenți de la Spitalul Pelican, de dr. Țenț Andrei – medic specialist chirurgie oro-maxilo-facială şi doctor în științe medicale, care activează la Spitalul Județean din Cluj-Napoca, la Spitalul Pelican de la Oradea, la un cabinet privat, tot la Oradea, și e cadru universitar la Facultatea de Medicină Oradea). Echipa operatorie a fost coordonată de reputatul prof. dr. Lung Teofil – fostul șef al secției Chirurgie orală și maxilo-facială de la Spitalul Județean din Cluj-Napoca, medic primar chirurgie oro-maxilo-facială și doctor în științe medicale.
Spre deosebire de celelalte operații, în timpul intervenției de la Spitalul Pelican Oradea, tinerei „i s-a executat excizia largă a pielii în regiunea parotideo-maseterină, s-a scos în întregime glanda parotidă stângă, conservându-se în totalitate nervul facial (fata și-a păstrat mobilitatea hemifeței) și s-a praticat reconstrucția facială cu un lambou tegumentar cervical pediculat anterior”. Practic, spun medicii, operația a fost dificilă atât prin afectarea unor structuri complexe la nivelul capului, dar și prin exciziile largi executate pentru necesitatea de disecție și salvare a nervului facial, dar și pentru necesitatea reconstrucției.
Pacienta a fost externată, dar va fi supravegheată conform protocoalelor medicale, pentru ca să fie urmărită și depistată la timp o eventuală recidivă tumorală.
Operația efectuată săptămâna trecută la Spitalul Pelican Oradea este o premieră pentru Bihor, dar se realizează în centrele mari de chirurgie maxilofacială din țară (Iași, București, Timișoara și mai ales în Cluj-Napoca).
Ce e dermatofibrosarcomul?
– dermatofibrosarcomul este un tip rar de cancer al părților moi;
– de obicei are o cauză genetică, prin mutații apărute la nivel cromozomial;
– se poate dezvolta la orice vârstă, riscul scăzând după 50 de ani;
– boala se manifestă prin apariția unei denivelări tegumentare în formele incipiente;
– poate avea culoare roșiatică sau violacee sau chiar culoarea tegumentului;
– în formele incipiente de la nivelul pielii, tratamentul este chirurgical prin tehnica Mohs, efectuat chiar și de către dermatologi, rata de recidivă în formele de debut după un tratament corect fiind foarte mică (sub 2%).
Citiți principiile noastre de moderare aici!