Potrivit informațiilor transmise de Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, pacientul a ajuns la spital în urma unui stop cardio-respirator care a survenit la sala de forță, însă în urma resuscitării cu succes, acesta a fost internat de urgență pe Secția Clinică ATI I, unde i s-a efectuat protocolul de diagnostic, inclusiv coronografia de urgență.
Bărbatul prezenta un risc crescut de a face încă un stop cardio-respirator prin aritmii ventriculare, care determină un ritm rapid al inimii și care pot opri inima. Astfel, medicii i-au recomandat implantarea unui defibrilator cardiac intern.
Defibrilatorul intern este „un dispozitiv electronic care monitorizează în mod continuu semnalele electrice ale cordului. Atunci când detectează un ritm neobișnuit de rapid și neregulat, care are potențialul de a declanșa un stop cardiac, acesta emite o descărcare electrică scurtă, dar puternică, care restaurează ritmul normal. Dispozitivul de aproximativ 10×7 cm este implantat la nivelul peretelui toracic, subclavicular, într-un buzunar creat sub piele”, a transmis purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, Lisa Crăiuț.
Procedura inovatoare de implantare
După mai multe luni de la incident, pacientul a revenit la spital pentru a se supune intervenției recomandate. Pe 6 septembrie, în sala de electrofiziologie a spitalului, sub control fluoroscopic (imagistică în timp real cu ajutorul razelor X), echipa medicală a realizat implantarea defibrilatorului cardiac subcutanat. Intervenția a decurs asemănător cu implantarea unui stimulator cardiac permanent, dar a necesitat etape suplimentare, cum ar fi testarea și programarea defibrilatorului.
Operația a inclus două incizii: una latero-toracică stângă pentru crearea unui buzunar subcutanat, unde a fost plasat dispozitivul, și o incizie mai mică în zona anterioară a toracelui. Medicii au indus controlat o aritmie pentru a testa funcționalitatea defibrilatorului, confirmând astfel că acesta poate interveni eficient în cazul unui stop cardiac. Procedura a durat aproximativ trei ore și a fost un succes.
Încă o amenințare de viață
Pacientul a fost externat la o zi după intervenție, iar evoluția sa a fost favorabilă. După o perioadă de repaus și recuperare de o lună, acesta și-a reluat activitățile obișnuite. La șase săptămâni de la operație, importanța intervenției s-a confirmat când pacientul a suferit o aritmie gravă care a necesitat activarea automată a defibrilatorului. Dispozitivul a intervenit eficient, salvându-i viața.
Această intervenție reprezintă o premieră pentru județul Bihor, fiind realizată anterior doar în marile centre medicale din România. Succesul procedurii a fost posibil datorită colaborării între Secția Clinică de Cardiologie și Secția Clinică ATI I.
Eroii care au salvat viața pacientului
„Grație susținerii din partea Managerului spitalului, Dr. Gheorghe Carp, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor dispune de aparatura medicală și personalul medical specializat, care permit efectuarea intervențiilor cu un grad de complexitate ridicat, printre care se numără și această premieră județeană. În 2024, s-au implantat 153 de defibrilatoare si stimulatoare cardiace, spitalul având adresabilitate nu doar pentru pacienții din județul Bihor, dar și pentru cei din județele limitrofe, precum Satu Mare și Sălaj”, a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor.
Echipa medicală care a efectuat operația a fost compusă din Dr. Dinu Andrei Dragomir, medic primar cardiologie, Dr. Diana Opincariu, medic specialist cardiologie, Dr. András Mester, medic specialist cardiologie și medicul curant al pacientului, cu susținerea medicului șef de secție Secția Clinică Cardiologie I, Prof. Univ. Dr. Mircea-Ioachim Popescu, a medicului coordonator al Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac și Cardiologie Intervențională, Dr. Virgil Popa și a proctorului Dr. Zoltan Som, medic cardiolog și electrofiziologist din Budapesta. Echipa de anestezie a fost compusă din Dr. Tunde Lucza, medic primar ATI și Dr. Dan Angelescu, medic rezident ATI, sub coordonarea medicului șef al Secției Clinice ATI I, Conf. Univ. Dr. Carmen Pantiș. Medicii au fost sprijiniți de echipa de asistente din cadrul Laboratorului de angiografie, cateterism cardiac și cardiologie intrevențională, Viorica Oprescu și Loredana Ciocan.
Trimite articolul
X“Grație susținerii din partea Managerului spitalului, Dr. Gheorghe Carp” … de aia e platit, sa se asigure ca functioneaza spitalul ala, ce atatea ridicari in slavi specifice epocii de aur?!
-
Deșeuri menajere
Felicitări echipei de medici și este foarte bine că în Oradea se fac intervenții chirurgicale de acest fel. Multă sănătate medicilor și pacienților. Numai bine