Teatrul Regina Maria vă invită la premiera unui spectacol de o mare încărcătură emoţională, care ilustrează un fragment din istoria oraşului Oradea dar şi a lumii. Premiera spectacolului „Eva Heyman” va avea loc duminică, 21 noiembrie, de la ora 18:00, la Sala Arcadia.
[eadvert]
Eva Heyman a fost o fetiță everică din Oradea, care şi-a găsit sfârșitul tragic la vârsta de 13 ani în lagărul de la Auschwitz. Asemeni Annei Frank, ea a scris un scurt jurnal cu câteva luni înainte de a fi deportată. În primăvara anului 1944, în Bihor locuiau peste 30.000 de evrei, aproape o treime din populaţia Oradiei fiind constituită din etnici evrei. Toţi evreii au fost aduşi şi concentraţi de către jandarmi în două ghetouri din Oradea, după care, la sfârşitul lunii mai şi începutul lunii iunie, au fost transportaţi cu trenurile în lagărele de exterminare din Polonia. S-au întors acasă mai puţin de 3.000 de evrei.
Din ghetou, Eva Heyman consemnează în micul ei jurnal gânduri, sentimente, întâmplări ale unei lumi aflate sub semnul Holocaustului. În rândurile ei se citeşte disperarea şi neputinţa.
„Micul meu jurnal, sunt prea mică să pot descrie ce-am simţit…”, scria Eva.
Înainte de a fi deportată în Polonia, servitoarea familiei a reuşit să intre în ghetou cu ajutorul unui jandarm, luând cu ea jurnalul, pe care apoi l-a înmânat mamei Evei, care a supraviețuit Holocaustului. Agnes Heyman a decis să publice însemnările fiicei sale, o mărturie autentică menită să păstreze vie amintirea, ca astfel de atrocități să nu se mai repete niciodată.
„Spectacolul ia naștere sub forma unei monodrame, care respectă cronologia însemnărilor biografice, pendulând între dezvăluirea celor mai intime gânduri ale fetiței și consemnarea unor evenimente care reconstituie un tablou istoric complex, în care sunt portretizate Oradea în 1944 și tragedia unui popor, disprețuit și masacrat pe nedrept, asumând astfel și o latură fundamental bibliografică”, scrie în descrierea spectacolului secretarul literar la teatrului, Florina Dometi.
Dramatizarea și regia sunt semnate de către actorul Emil Sauciuc, în colaborarea cu Ioana-Maria Repciuc. „Acum câțiva ani am descoperit jurnalul Evei Heyman și l-am citit, devorându-l. M-a captivat atât de mult încât am început să-l dramatizez imediat după lecturare. Era perfect pentru scenă… Lucrând la el am descoperit multe despre caracterul Evei, despre relația ei cu părinții și cu rudele, cu prietenii, dar și cu societatea parțial dementă, sângeroasă, care era pătrunsă de moarte și dezumanizare. Spectacolul nostru este un manifest împotriva ororilor din lumea contemporană. Uciderea prin torturare și gazare a evreilor s-a petrecut atât de aproape de noi, de această epocă, încât mă înspăimântă”, spune Emil Sauciuc.
Debut pe scena teatrului orădean
Rolul Evei Heyman este interpretat de orădeanca Ioana-Maria Repciuc. Cu acest spectacol, ea urcă pentru prima dată în calitate de actor profesionist pe scena Teatrului Regina Maria. „Eva e cu siguranță o mare provocare pentru mine. Întotdeauna mă implic total în fiecare rol pe care îl abordez. Cu Eva a fost ceva mai mult decât atât. Am simțit din prima clipă o responsabilitate imensă și oarecum o datorie față de această fetiță. Ea și-a dorit ca istoria ei să fie cunoscută lăsând un jurnal pe care îl păzea cu sfințenie. Eu încerc, așa cum pot, să-i împlinesc dorința”, mărturiseşte Ioana-Maria Repciuc.
Scenografia spectacolului este semnată de Ilinca Ghimbășan, iar proiecția și coloana sonoră de Ioana-Maria Repciuc. Pentru că la premieră biletele s-au vândut deja, se mai pot achiziționa bilete pentru următoarea reprezentație, care va avea loc în 30 noiembrie, fie de la agenția teatrului, deschisă de marți până vineri între orele 10:00 și 14:00, fie online pe Eventim.ro, fie cu o oră înainte de la Sala Arcadia, în limita locurilor disponibile.
Accesul în sălile de spectacole este persmis doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă o adeverință ce atestă că se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 și minorii sub 12 ani. Purtarea măștii de protecție este obligatorie pe toată durata evenimentului, începând de la intrarea în foaier şi până la părăsirea teatrului.
Trimite articolul
XNu mizeaza pe succes de public, au facut niste calcule…ca sa nu fie desfiintati si sa faca turnee in tari interesante.