Teatrul Regina Maria propune spectatorilor săi premiera „Şarpele în iarbă” de Alan Ayckbourn, un thriller psihologic plin de suspans şi de întorsături de situaţie. Autorul textului este un dramaturg britanic prolific, care a scris peste 80 de piese de teatru și este apreciat la nivel global pentru creațiile sale literare.
Două surori pe care distanța, dar mai ales amintirea unei copilării nefericite, le-a ținut departe una de cealaltă, se reîntâlnesc după moartea recentă a tatălui lor. Depănând amintiri ce le leagă de casa părintească, acestea încep să-și dezvăluie sentimente care răscolesc trecutul sumbru al unei vieți trăite alături de un tată dominator și indisponibil emoțional.
Apariția fostei infirmiere a tatălui lor, care strecoară cu viclenie îndoiala în mintea surorii mai mari, provoacă o răsturnare de situație surprinzătoare. Rolurile sunt interpretate de: Mirela Niță Lupu (Miriam), Anda Tămășanu (Alice) și Angela Tanko (Annabel).
O soluţie simplă, dar dificilă
Sebastian Lupu mărturiseşte că de obicei, când face un spectacol, el alege textul. De data asta a fost ales de două femei, de managerul Elvira Rîmbu şi de către soţia sa, Mirela Niţă Lupu. S-au apucat de lucru la acest spectacol din 25 februarie. Între timp a început pandemia şi munca pentru spectacol s-a mutat pe Zoom fiind foarte dificil de lucrat online.
Sebastian Lupu a propus consiliului artistic ca spectacolul „Şarpele în iarbă”, pe care îl lucra pentru toamnă, să îl facă respectând toate normele care se cer în această perioadă, fără să distrugă spectacolul. Managerul a răspuns pozitiv propunerii iar Sebastian Lupu a găsit o variantă, într-un fel identică cu cea care se va juca în toamnă, doar că nu există contact fizic, fără a modifica nimic din spectacol.
„Este o soluţie foarte simplă, dar foarte greu de făcut. Le mulţumesc fetelor pentru munca depusă, pentru înţelegere”, spune Sebastian Lupu.
Prin felul în care se joacă, în care e pus în scenă, spectacolul oferă foarte multe variante pentru spectator, multe întrebări şi multe posibile continuări.
„După părerea mea, toţi suntem nişte şerpi în iarbă, şi mă refer la camuflajul pe care şi-l găseşte şarpele în iarbă. Noi când plecăm de acasă nu ne luăm doar hainele, îl luăm cu noi şi pe cel care am vrea noi să fim, cu care vrem să ne arătăm. Ceea ce veţi vedea în piesă la început, este cu totul altceva la final. Este un thriller, un spectacol foarte frumos, frumos colorat de Oana şi excepţional jucat de cele trei actriţe. Sunt foarte mândru că este cel de al doilea spectacol pe care îl regizez la Teatrul Regina Maria”, mărturiseşte Sebastian Lupu.
Muzica spectacolului aparţine lui Romeo Rîmbu. Ideea a pornit de la piesa „Meditaţie”, postată pe Facebook şi interpretată de Romeo Rîmbu şi Remus Rîmbu. Când a ascultat-o, Sebastian Lupu şi-a dorit ca aceasta să fie muzica spectacolului său.
Scenografia spectacolului aparţine Oanei Cernea. „Sunt la a treia colaborare cu Sebastian Lupu. A fost o provocare destul de interesantă pentru mine, pentru că a trebuit să adaptez să adaptez spaţiul şi să ne rezumăm la nişte condiţii care să îndeplinească normele actuale de distanţare socială. Eu consider că nu am făcut tot ce am dorit şi aştept momentul în care vom putea realiza concret decorul. Oricum, mă bucur că am lucrat cu această echipă, ne-am unit, n-am ţinut cont de distanţare prin artă. Mi-a plăcut foarte mult ideea de spectacol a lui Sebi, concepţia în aceste condiţii”, explică scenografa.
Mirela Niţă Lupu, mărturiseşte că atunci când a citit textul lui Alan Ayckbourn a ştiut că vrea să joace personajul Miriam. Şi pentru că în Teatrul Regina Maria se pot face propuneri conducerii, actriţa a propus „Şarpele în iarbă” pentru sala Arcadia şi proiectul a fost acceptat.
„Am lucrat frumos, şi în acelaşi timp greu. Regulile astea de distanţare sunt şi foarte sugestive, pentru că scoate în evidenţă ce înseamnă să nu putem fi împreună, să nu ne simţim. Este un rol pe care am vrut să îl fac, un rol care pentru mine, în toată perioada asta nebună, a fost oarecum o terapie pentru că mintea mea în anumite momente a fost ocupată cu viaţa acestui personaj. Mie mi-a făcut bine”, explică actriţa.
Anda Tămăşanu se bucură că a participat la acest proiect.
„Am lucrat greu, cu suişuri şi coborâşuri, dar s-a ajuns la această primă finalitate. Pentru mine a fot ciudat să nu am publicul în faţă. Teatrul fără public e o experienţă… Trebuie sp ne adaptăm acestor lucrui, pentru că s-ar putea să se mai întâmple. Dar sper ca în toamnă, sau cât mai devreme să fim alături de publicul nostru”, a punctat Anda Tămăşanu.
Trei actriţe, un text de succes
Spectacolul „Şarpele în iarbă” vine ca un răspuns la o nevoie identificată de Teatrul Regina Maria, spune Victoria Balint, proaspătul director al Trupei Iosif Vulcan. Şi se referă la distribuirea actriţelor în teatru.
„Dramaturgii sunt destul de egoişti şi scriu multe piese pentru bărbaţi. Ca atare, actriţele nu se bucură de aceleaşi avantaje ca şi actorii, şi nu au şansa să joace în foarte multe sepctacole în număr mare. Acest proiect răspunde acestei nevoi acoperind trei actriţe ale teatrului pe trei partituri mari şi importante. Un alt lucru important este că acest text este un text de succes, jucat în toată lumea şi premiat. Autorul este şi actor, are experienţa scenei şi lucrul acesta se vede în text. În plus, e o poveste poliţistă şi oamenii iubesc poveştile captivante care nu ştii niciodată cum evoluează. Totul se întâmplă alert şi se schimbă mereu.”, spune Victoria Balint.
Este o premieră mondială, explică directorul, pentru că Sebastian Lupu a găsit o soluţie la care nu s-a gândit nimeni. Transmisii live sau înregistrate s-au mai făcut, dar să se realizeze spectacolul respectând ad literam toate regulile înca nu a făcut nimeni. Să nu te apropii nici o clipă, să joci ca şi când te-ai apropia.” Cei care vor viziona online spectacolul vor putea face o comparaţie apoi cu ceea ce se va juca în toamnă, pe scena de la Arcadia.
Spectacolul, pentru premiera online, a fost filmat pe Scena Mare, dar în toamnă se va juca pe scena Teatrului Arcadia. Biletele s-au pus în vânzare doar online pe www.bilete.ro. Filmarea va fi încărcată sâmbătă, 4 iulie, pe YouTube și va fi disponibilă doar începând cu ora 19:00, iar cu o oră înainte de începerea transmisiunii, spectatorii care au care au achiziționat bilete vor primi prin e-mail link-ul prin care vor avea acces la video.
Spectacolul durează o oră şi 20 de minute. Pentru cei care au avut probleme tehnice sau au reuşit să intre mai târziu, spectacolul va mai fi reluat o singură dată, până la ora 22:00. Următoarea difuzare online va avea loc în 26 iulie.
Chiar dacă lumea este deja saturată de evenimente online, multe dintre ele oferite gratuit, publicul are ocazia de a susţine funcţionarea teatrul cumpărând bilet, şi va aprecia faptul că teatrul şi-a dat silinţa să răspundă provocărilor şi să găsească soluţii pentru spectatori, adaptate situaţiei actuale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!