Cea de a treia premieră a stagiunii Teatrului Arcadia le propune copiilor un alt fel de Moş Crăciun. Spectacolul „Sania Lui Moș Crăciun” aduce mai aproape de copii magia Sărbătorilor de iarnă şi în acelaşi timp îi face să conştientizeze importanţa acţiunilor lor şi îi învaţă să fie responsabili pentru faptele lor. Spectacolul îşi propune o scurtă incursiune în poveştile copilăriei: Capra cu Trei Iezi, Ursul păcălit de Vulpe, Cei Trei Purceluşi. Eroii negativi din poveşti sunt provocaţi de această dată să facă fapte bune. Rămâne de văzut dacă prin comportamentul lor vor duce la salvarea Crăciunului.
O provocare
Textul este scris de Andreea Costea. „Sania lui Moş Crăciun a fost o provocare pentru noi toţi, lansată de directorul Sebastian Lupu. Mai întâi m-a provocat pe mine să scriu un text dramatic. E prima dată când scriu un spectacol de teatru pentru copii. Apoi l-a provocat pe Igor Lungu să realizeze regia şi pe Mădălina Baciu să creeze prima ei scenografie de teatru”.
Aşa cum a promis la fiecare spectacol din această stagiune, Sebastian Lupu are grijă de o anumită linie profesională a actorilor, abordând alte tehnici de teatru, dorind ca spectacolele să se adreseze vârstei 5+, adică atât copiilor cât şi părinţilor şi bunicilor.
Acţiunea spectacolului „Sania Lui Moș Crăciun” se petrece la Polul Nord, unde în urma cererilor venite de la părinți se organizează ad-hoc o ședință de salvat povești, pentru că fără acestea magia Crăciunului dispare, iar Moș Crăciun rămâne fără celebra sanie cu care aduce cadouri în fiecare an. Moș Nicoale și Moș Crăciun sunt cei care conving personajele negative din povești să facă fapte bune. Poate dacă şi cei mici ar fi tot timpul cuminţi, nici eroii negativi nu i-ar mai putea atinge.
Copiii vor afla ce înseamnă o faptă bună și cine ar trebui să o facă, pentru a readuce magia Crăciunului pe pământ. „Am fost bucuroasă că pot să fac un decor pentru un spectacol de Crăciun. Sperăm să fim la nivelul aşteptărilor copiilor atât cu decorul cât şi cu costumele personajelor”, spune scenografa Mădălina Baciu.
Se continuă colaborarea cu Ovidiu Iloc, care de această dată face toată muzica spectacolului. „Este unul dintre cele mai mari câştiguri ale teatrului Arcadia colaborarea cu acesta, care doresc să fie permanentă, el fiind unul dintre cei mai importanţi compozitori de muzică de teatru din ţară la ora actuală”, spune Sebastian Lupu. Nici Igor Lungu nu este la primul spectacol în calitate de regizor, acesta punând în scenă şi spectacolele Povești Populare Maghiare, sau Povești Populare Rusești.
Moş Crăciun este întruchipat de actorul Florin Stan, care l-a prima vedere nu a considerat ca acest personaj să îi pună în vreun fel probleme, cu atît mai mult cu cât l-a mai interpretat de nenumărate ori, în diferite situaţii. „Ştim cu toţii cum trebuie să fie Moş Crăciun. Prima dată l-am abordat în stilul clasic, mai ales că l-am jucat pe Moş Crăciun de foarte multe ori. Dar Igor Lungu mi-a schimbat complet abordarea. Este un Moş ghiduş, altfel de cum îl ştiam. Iar relaţiile cu personajele negative sunt văzute dintr-o altă perspectivă, cu voinţa de a schimba ceva în bine”, spune Florin Stan.
Premiera va avea loc sâmbătă, 8 decembrie, de la orele 11.00 și de la orele 13.00. Primul spectacol este sold out, la al doilea rămânând foarte puţine bilete. Distribuția spectacolului este formată din: Florin Stan (Moș Crăciun), Florian Silaghi (Moș Nicoale), Armanca Serac (Spiridușul), Zentania Lupșe (Vulpea), Igor Lungu (Lupul). În alte roluri: Alexandru Pop, Rin Tripa, Florian Silaghi. Spectacolul este recomandat copiilor cu vârste mai mari de 5 ani. Următoarea reprezentație va avea loc la Sala Arcadia, în data de 22 decembrie, de la ora 11.00. Biletele s-au pus în vânzare la Agenția Teatrului și online pe biletmaster.ro
Şase luni de succes
Pe 15 decembrie se încheie pentru Sebastian Lupu primele şase luni de muncă alături de colectivul teatrului Arcadia în calitate de director. Mărturiseşte că din punct de vedere al forţei de muncă, al dăruirii, al capacităţii de efort al trupei este extrem de mulţumit şi uluit. Rezultatele pe care le are teatrul sunt surprinzătoare având în vedere numărul de spectacole, încasările şi cererea publicului pentru spectacole. „Vreau să felicit această trupă”, spune Sebastian Lupu, care îşi doreşte în continuare ca Teatrul Arcadia să fie una dintre trupele puternice ale teatrului de copii şi adolescenţi din ţară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!