Asociația Culturală Teatrul de Copii a lansat la finalul lunii ianuarie proiectul cultural Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație. Proiectul şi-a propus să creeze un spectacol care să fie util elevilor defavorizați cultural, social, și etnic, care se pregătesc pentru susținerea examenelor de Bacalaureat, prin realizarea unei lecturi perfomative după romanul „Moromeții” de Marin Preda, utilizând mijloace artistice inovatoare: limbajul teatrului de animație, multimedia, muzică live, workshop dedicat și sesiuni de Q&A.
[eadvert]
Ideea acestui spectacol-lectură a venit ca o continuare a unei idei mai vechi a actorului Şerban Borda, pe care Asociația Culturală Teatrul de Copii a pus-o în practică vara trecută, „Întoarce foaia”. Această idee s-a concretizat acum în proiectul gândit gândit de Andreea Costea, proiect care a primit cofinanaţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional în cadrul sesiunii de finanțare I/2020 a proiectelor culturale, aria Educaţie prin Cultură.
Iniţial, premiera trebuie să aibă loc în mai, dar din pricina pandemiei calendarul acestui proiect a fost modificat. De asemenea s-au schimbat şi partenerii, în locul Universităţii din Târgu Mureş colaborarea fiind făcută cu Universitatea din Oradea. Aşadar, dramatizarea textului „Moromeţii” a fost realizată de studenți ai Universității Oradea: Ioana Vaida, Dalia Vidican, Rebeca Ungur şi Nicoale Vușcan.
Pentru adolescenţi
Premiera „Moromeții”, în regia lui Gavriil Pinte, va avea loc azi, 30 iulie și vineri, 31 iulie, de la ora 20:00, în șanțul Cetății. Din distribuție fac parte actorii: Zentania Lupșe; Florian Silaghi; Calița Nantu; Giorgiana Coman, David Constantinescu, Igor Lungu. Sceografia și grafica sunt realizate de Mădălina Baciu şi Răzvan Chendrean, muzica originală fiind semnată de Ovidu Iloc. Instrumentiști sunt doi studenţi de la Muzică din cadrul facultăţii de Arte din Oradea, respectiv Radu Herțe şi Ionuț Chiș, pregătiţi muzical de asist. univ. dr. Andrada Ciupeiu.
„Mă bucur că Gavriil a făcut o distribuţie foarte bună şi că a regizat acest spectacol. Ne leagă o prietenie iscată în urma spectacolelor realizatre de acesta la Oradea. Cred că este un mare plus că a acceptat să facă acest spectacol”, a mărturisit actorul Şerban Borda.
Proiectul se adresează adolescenților din mediul rural din județele Bihor, Satu Mare și Sălaj, minorilor instituționalizați din centrele de plasament din Bihor și elevilor români din Gyula, Ungaria. 14 adolescenți, beneficiari ai Centrului de Plasament Tinca, din cadrul DGASPC Bihor, au lucrat într-un workshop alături de actrița Nora Tiu Chiriac, lector universitar doctor în cadrul Universităţii din Oradea şi au realizat un moment artistic pornind de la obiceiurile şi tradiţiile ce se regăsesc în romanul lui Marin Preda. Spectacolul „Moromeţii” se va deschide cu proiecția acestui moment artistic.
„Pentru mine a fost o experienţă extraordinară. Am întâlnit copii dornici să înveţe, să acapareze cât mai multă informaţie. Am legat o prietenie autentică şi sinceră cu aceşti copii care îşi doresc să mai participe la asemenea activităţi. Deschiderea lor spre teatru şi spre tradiţii a fost minu nată”, spune Nora Tiu Chiriac.
O lume care s-a stins
O bună parte din repetiţiile la spectacolul „Moromeţii” s-au desfăşurat online, lucru care i s-a întâmplat pentru prima dată în viaţă regizorului Gavriil Pinte. Unele scene au fost trecute prin mai multe versiuni, variantele finale fiind stabilite la repetiţiile live cu actorii. Romanul lui Preda este un material de lucru extrem de ofertant, spune regizorul, textul având darul de a pune actorul în situaţii extrem de dinamice şi având o oralitate pentru care Preda a fost comparat în literatura română cu Caragiale.
„Nu avem de a face cu dialoguri simpliste. Poartă cu ele o complexitate a vieţii chiunuite pe care o trăiesc personajele, e o lume care este abrutizată de sărăcie şi de muncă istovitoare. E o lume care s-a dus, a murit, şi nu numai în România”, spune Gavriil Pinte care mulţumeşte echipei pentru implicare.
Actriţa Zentania Lupșe precizează că dacă actorii s-au ridicat la exigenţele regizorului se datorează faptului că Gavriil Pinte este un pedagog foarte bun. „e un spectacol pretenţios, precis, exact.Nu am mai jucat într-un asemenea spectacol. Am învăţat foarte multe lucruri într-un timp foarte scurt”, spune actriţa. La rândul său, Florian Silaghi, mărturiseşte că a aceeptat proiectul datorită lui Gavriil Pinte.
„E absolut minunat să vezi ce poate să creeze imaginaţia unui om cu şase scaune ţărăneşti. Apreciez foarte mult faptul că a introdus elemente de animaţie cu decorul care transformă bucăţi de lemn în actori. Joacă şi decorul. Mă bucur foarte mult că am avut onoarea să lucrez cu Gavriil Pinte”, spune actorul.
Jucat gratuit
Spectacolul va fi jucat gratuit în faţa elevilor din clasele VIII-XII din mediile defavorizate din Peștiș, Tinca, Marghita (Bihor), Carei (Satu Mare), Zalău (Sălaj), dar și elevilor de la Școala Nicoale Bălcescu din Gyula în perioada 1-15 septembrie. Spectacolele vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri la care vor participa profesori de limba și literatura română.
La finalul fiecărei sesiuni de discuții vor fi diseminate produsele proiectului: broșuri cu dramatizarea romanului „Moromeții”, tipărite la Editura Universității din Oradea și DVD-uri cu secvențe din spectacol. Acestea vor fi împărțite profesorilor prezenți, cu scopul de a le oferi un suport didactic informal care poate fi folosit la catedră.
La premiera din 30 iulie vor fi prezenți elevi ai Liceului Don Orione și C.N. Iosif Vulcan Oradea iar la premiera din 31 iulie vor fi prezenți elevi de liceu, beneficiari ai DGASPC Bihor din: Centrul de Plasament Tinca, Centrul de Plasament Oradea; Centrul de Plasament Oradea 2, și Fundația Mereu Aproape. Ambele reprezentații sunt gratuite. La finalul spectacolului vor avea loc discuții pe tema romanului Moromeții, cu profesoara de limba și literatura română Ioana Rittinger, de la Liceul Don Orione Oradea.
Partenerii Asociației Culturale Teatrul de Copii sunt: Teatrul Regina Maria; Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Bihor ; Universitatea Oradea; Casa de Cultură Marghita, Primăria Orașului Aleșd, Primăria Comunei Tinca, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Centrul Cultural Carei, Liceul Nicoale Bălcescu din Gyula. La finalul proiectului, spectacolul va fi donat Teatrului Regina Maria, respectiv Trupei Arcadia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!