Medicii spun că este încă incert cât de multă mobilitate va avea după recuperare Felix Gretarsson, în vârstă de 48 de ani, în urma operaţiei realizate în oraşul Lyon din sud-estul Franţei.
[eadvert]
„Dacă va putea să îndoaie cotul, acest lucru îi va schimba viaţa”, a declarat medicul chirurg Aram Gazarian.
Pe 12 ianuarie 1998, Gretarsson, electrician, lucra la o linie electrică de înaltă tensiune când o supratensiune de 11.000 volţi i-a ars mâinile şi l-a aruncat pe pământul îngheţat. El a suferit multiple fracturi şi leziuni interne şi a fost în comă trei luni, timp în care chirurgii i-au amputat ambele braţe, potrivit The Guardian.
Când Jean-Michel Dubernard, pionierul transplantului de mână, din Lyon, a vizitat Reykjavik pentru o conferinţă, Gretarsson l-a întrebat dacă va fi posibil să se înlocuiască ambele membre pierdute.
Operaţia a fost „cel mai mare vis al său”, a declarat soţia lui Gretarsson, Sylwia, într-o conferinţă de presă, adăugând că ea însăşi nu a simţit niciodată că operaţia era cu adevărat necesară, întrucât lui „nu îi lipsea nimic”.
A fost nevoie de ani pentru a găsi donatori adecvaţi, timp în care aproximativ 50 de cadre medicale s-au implicat în pregătirea operaţiei.
Patru echipe chirurgicale au fost implicate pentru a minimiza timpul de tranziţie între donator şi beneficiar.
Medicii au spus că posibilitatea ca braţul drept să devină funcţional sunt mai bune decât în cazul braţului stâng, ceea ce necesită şi o reconstrucţie completă a umărului.
„Cu acest nivel de amputare, nu putem promite nimic”, a spus Lionel Badet, chirurgul care a lansat protocolul medical pentru operaţie în 2010. Gretarsson are în faţă ani de recuperare, „dar îl vom susţine toată viaţa”, a completat acesta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!