Anunțată credincioșilor ortodocși beiușeni de preoții locali la slujba din ziua de Anul Nou, prezența pe 6 ianuarie a ierarhului locului, P.S. Sofronie, Episcopul Oradiei a fost ocazionată de o premieră bisericească istorică pentru oraș.În zi de sărbătoare, Boboteaza, după oficierea Sf. Liturghii, credincioșii celor 5 parohii ortodoxe și cei participanți din cele 2 capele de la spitale au pornit în procesiune spre Biserica din Centru de unde, cu ierarhul Sofronie în frunte, au înaintat spre malul Văii Nimăeștilor.
Episcopul a oficiat anterior Sf. Liturghie la Biserica din Deal alături de protopopul locului, Pr. Marian Popa de unde a pornit la pas, în procesiune, spre centru, cu toți credincioșii. Lângă apă, pe digul nou ce constituie și o zonă de promenadă pe malul râului pentru beiușeni, episcopul și preoții au oficiat sfințirea apei, așa numita Agheazmă Mare. Sute de credincioși s-au orânduit pe cele 2 maluri și pe pod spre a participa la solemnitatea invocării Duhului Sfânt întru sfințirea apei frumos pregătită în 6 recipiente mari.
Beiușenii au avut astfel bucuria duhovnicească a unei premiere: în târgul lor vechi de peste 700 de ani este pentru prima dată că se oficiază sfințirea apei la râu, în aer liber.Texte biblice profetice au fost citite de episcop: „Veți scoate apa cu veselie din izvoarele mântuirii și veti zice în ziua aceea: „Lăudați pe Domnul, chemați numele Lui, vestiți printre neamuri lucrările Lui, dați de știre că înalt este numele Lui! Cântați în strune pe Domnul căci El a făcut fapte strălucite! Să știe aceasta tot pământul!”.
Sufletele celor prezenți au fost atinse de adâncimea dar și de actualitatea și aplicabilitatea pentru zilele noastre a îndemnului la laudă și acțiune spirituală a textului profetului Isaia. Credincioșii au ascultat apoi mesajele relevante momentului din I Corinteni și Evanghelia după Sf. Marcu, cap. 1. În mesajul său, episcopul ortodox a apreciat sprijinul autorităților locale și județene ale căror reprezentanți au fost prezenți: președintele Consiliului Județean, primarul și viceprimarul Beiușului, membri ai Parlamentului României.
Vacanță fiind, acesta a remarcat și apreciat prezența copiilor dintre care cei mai mici s-au bucurat de zăpada care a ajuns prin joaca lor și pe gheața râului.
După ce a subliniat rolul credinței creștine și a ortodoxiei în consolidarea unității de credință, cultură și identitate românească în zonă și în țară, la momentul acestei premiere istorice locale, ierarhul a numit Beiușul „cetate de scaun” a depresiunii și a amintit că sfințirea apei se va face anual de aici înainte la râu de către preoții locului.
La încheierea evenimentului, participanții au putut să ia apă sfințită și să plece la casele lor sau înapoi la serviciu păstrând în minte și inimă nu doar îndrumările spre utilizarea acesteia primite de la ierarhul lor dar și puternicul efect al învățăturii evanghelice și profetice citite înspre invocarea Duhului Lui Dumnezeu.
„Cuvintele invocărilor și rugăciunilor spuse mi-au mișcat profund inima și m-au făcut să-mi aduc aminte de lucrarea mântuirii Lui Hristos în viața mea și a multelor Lui binecuvântări în anul care s-a scurs. Sfințirea apei la râu în premieră a fost o idee excelentă a bisericii de a împărtăși și sărbători cu întreaga comunitate beiușeană praznicul Botezului Domnului și de a mărturisi pe Hristos într-un mod aparte”, a spus la plecare o credincioasă ce a dorit să rămână anonimă.
O mărturie care arată că beiușenii au marcat cu siguranță un moment istoric dacă ținem cont că ierarhul prezent a caracterizat ca atare momentul și că în 2000 de ani episcopii au avut adeseori roluri majore în definirea direcțiilor și uneori conducerea comunităților atunci când vitregiile și conflictele vremurilor au făcut ca aceștia să rămână singurele autorități în sprijinul populațiilor locale când celelalte autorități dispăruseră.
Adrian Ciorna
Citiți principiile noastre de moderare aici!