La Spitalul Judetean Oradea, medici orădeni, coordonaţi de mai mulţi experţi sosiţi cu avionul din Bucureşti şi Cluj, au efectuat prima prelevare de pancreas din Bihor, în timpul operaţiei fiind prelevat de la donator ficatul, dar şi rinichii.
Viaţă prin moarte
Donatorul este un orădean în vârstă de 59 de ani, care a suferit joi un traumatism cranio-cerebral prin cădere de la înălţime. Adus la Spitalul Judeţean, pacientul a intrat în stop cardiorespirator în timp ce se afla la Unitatea de Primire Urgenţe. Medicii de aici au reuşit să îl resusciteze, dar apoi pacientul a intrat în comă profundă. A fost internat la secţia de terapie intensivă a unităţii joi seară, iar sâmbătă a intrat în moarte cerebrală. Sâmbătă seară, fiul şi soţia pacientului au fost înştiinţaţi despre posibilitatea că ar putea, în pofida durerii suferite să transforme fatalul în viaţă, prin acceptarea donării de organe. Duminică dimineaţa familia şi-a dat acceptul, iar medicii au întocmit protocolul obişnuit în astfel de cazuri, neurochirurgii orădeni dându-şi avizul după examen de specialitate.
Premieră
Experţii Radu Zamfir şi Andrei Nica, de la Bucureşti, precum şi echipa condusă de dr. Silviu Moga de la Cluj au sosit duminică noapte la Spitalul Judeţean, pentru a coordona intervenţia chirurgicală pentru prelevarea de organe.
A fost prelevat ficatul, apoi rinichii şi pancreasul. Prelevarea pancreasului a fost o premieră în Bihor, operaţiile de transplant de pancreas fiind pentru experţii din ţară încă provocări. În România s-au efectuat până acum doar câteva astfel de operaţii de transplant de pancreas la Constanţa şi Cluj, beneficiarii fiind pacienţi cu diabet cărora boala le-a afectat în mod periculos pancreasul.
Prelevarea de organe din noaptea de 26/27 septembrie 2010 de la Oradea a fost un succes, pancreasul fiind ulterior transportat în condiţii de siguranţă la clinica de la Fundeni, unde un pacient în stare gravă era deja pregătit pentru a i se transplanta organul orădeanului.
Şi ficatul a fost transportat tot în condiţii de siguranţă la Bucureşti, iar rinichii au fost duşi pentru a reda viaţa la doi pacienţi internaţi la clinica din Cluj.
Aceasta este cea de-a 13-a prelevare de organe din acest an efectuată la Oradea, Bihorul situându-se în continuare, de aproape trei ani de zile, în fruntea ţării prin numărul de vieţi salvate. De remarcat că premiera din noaptea de duminică spre luni este a doua realizare majoră pentru Spitalul Judeţean Oradea, prin prelevarea de pancreas, după ce anul trecut s-a efectuat prima prelevare de cord din Bihor.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!