Medicii au depistat o tumoră cerebrală de 2 centimetri, situată la nivelul lobului temporal strâng. S-a dispus rezecția tumorală cu ajutorul microscopului, dar fiindcă tumora se afla într-o zonă cu funcționalitate importantă, echipa operatorie a optat pentru utilizarea în premieră a unei tehnici de anestezie speciale, numită „asleep-awake-asleep”, adică adormit-treaz-adormit.
„Așadar, la începutul intervenției, pacientul a fost adormit, iar după efectuarea procedurii până la nivelul durei mate, pacientul a fost trezit. Echipa a început astfel partea de rezecție a tumorii cu pacientul treaz pe masa de operație. Pentru a localiza cu precizie traiectul de intrare, pacientul a fost stimulat să vorbească de către psihologul din cadrul secției de neurologie, în timp ce medicii neurochirurgi interveneau asupra tumorii. Pacientului i s-a cerut să numere și i s-au arătat imagini, capacitatea acestuia de a răspunde și de a reacționa, ajutându-i pe medici să identifice punctele de incizie”, a transmis purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, Lisa Crăiuț.
Tumora a fost îndepărtată cu succes, iar pacientul a fost anesteziat din nou, pentru a se putea coase incizia. Operația a durat 4 ore și a decurs bine, fără incidente. Pacientul nu își va putea aminti momentele în care era conștient din timpul intervenției.
„Pacientul a fost operat în data de 27 martie, în cadrul secției de neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor. Această premieră medicală a fost posibilă datorită strânsei colaborări dintre Secția Clinică Neurochirurgie, Secția Clinică ATI și psihologul din cadrul Secției Clinice Neurologie I, iar echipa operatorie a fost coordonată de către Dr. Alin Blaga, medic primar neurochirurgie”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al SCJUBH.
În momentul de față, pacientul este în stare stabilă, urmând să continue tratamentul oncologic.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!