Procedura a fost efectuată cu succes în cazul unei paciente de 54 de ani, diagnosticată cu cancer ovarian recidivat.
Pacienta, originară din Oradea, fusese anterior operată în afara țării, însă boala a recidivat, dezvoltând leziuni tumorale intraabdominale. O echipă medicală pluridisciplinară, formată din chirurg, oncolog și anesteziști, a decis reintervenția chirurgicală, urmată de aplicarea tehnicii HIPEC, un tratament inovator destinat combaterii metastazelor peritoneale.
Ce presupune procedura HIPEC?
HIPEC este o tehnică avansată care combină intervenția chirurgicală cu chimioterapia localizată. După îndepărtarea tumorilor vizibile, chimioterapia este administrată direct în cavitatea abdominală sub formă de lichid încălzit la 42-43°C, printr-un circuit închis. Soluția circulă timp de 60-90 de minute, iar procedura completă poate să dureze de la 5 și până la 10 ore, în funcție de cât este de extinsă boala. Spre deosebire de chimioterapia sistemică, această metodă permite o concentrație mai mare a medicamentului, cu efecte secundare reduse.
„Echipa medicală multidsiciplinară a fost formată din: Dr. Dănuț Dejeu, medic primar chirurgie generală și Șef de secție al Secției Clinice Chirurgie Generală și Oncologică, Dr. Mureșan Anita, medic specialist chirurgie generală, Dr. Dobrescu Adriana, medic primar ATI și Dr. Hora Amalia, medic primar oncologie medicală.
Intervenția a fost posibilă datorită unei bune și fructuoase colaborări dintre Secția Clinică Chirurgie Generală și Oncologică condusă de Dr. Dănuț Dejeu, Secția Clinică ATI II, condusă de către Dr. Mihai Florea și Secția Clinică Oncologie Medicală, condusă de Dr. Aniela Platona.”, a transmis purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, Lisa Crăiuț.
O șansă în plus pentru pacienții bihoreni
Până acum, pacienții bihoreni care necesitau această intervenție erau nevoiți să apeleze la spitale private din țară sau din străinătate, unde costurile depășeau 20.000 de euro. Datorită sprijinului oferit de omul de afaceri Ștefan Kopanyi, care a donat tehnologia și consumabilele necesare, procedura HIPEC poate fi efectuată gratuit la SCJUBH.
Chimioterapia hipertermică intraperitoneală s-a dovedit a fi o procedură terapeutică eficientă în prelungirea speranței de viață pentru pacienții cu metastaze peritoneale. Studiile arată că, în cazul cancerului colorectal, supraviețuirea poate crește de la 6-12 luni (cu tratament standard) la 30-40 de luni după aplicarea HIPEC. În unele forme de cancer, această procedură poate chiar duce la vindecare.
Tipurile de de cancer tratate prin HIPEC sunt: cancer colo-rectal, cancer ovarian, cancer peritoneal primar (mezoteliom peritoneal, pseudomixom peritoneal), cancer de apendice, unele forme de cancer gastric, etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!