Este remarca făcută cu umor de un avocat orădean după întâlnirea pe care ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a avut-o vineri, la ora 13, în sala de festivități la Baroul din Oradea, cu o parte din avocații bihoreni.
[eadvert]
Și nu a greșit cu nimic, pentru că la prezidiul din sala de festivități a Baroului Bihor au luat loc, alături de ministrul Alina Gorghiu, avocată, Bogdan Ilea, avocat și secretar de stat în Ministerul Justiției, senatoarea Arina Moș, absolventă a Facultății de Drept din Oradea, deputatul bihorean Ioan Cupșa – și el avocat – și Dochiana Bejan, membră a Baroului Bihor și consilier al ministrului Justiției.
Vizita ministrului Justiției reprezintă o premieră pentru Baroul Bihor, a declarat pentru Jurnal bihorean și Bihon.ro decanul instituției, avocatul Adrian Stancu.
Venită să culeagă impresii
În cadrul întâlnirii de o oră cu avocații orădeni, ministrul Alina Gorghiu a precizat că a venit să afle personal de la aceștia care sunt problemele cu care se confruntă atât în relațiile cu instanțele sau cu parchetele, cât și din punct de vedere administrativ.
„Obiectivul prezenței mele aici este să culeg impresii”, a precizat Gorghiu, care a precizat că „ar fi bine ca, să zicem trimestrial, să primim inputuri de la UNBR cu problemele fiecărui barou în parte, probleme de legislație, administrative, legate de taxe sau de relația cu instanțele și parchetele”.
Avocații bihoreni i-au transmis ministrului Justiției că, în opinia lor, taxele de timbru sunt mari și îngreunează accesul liber al cetățenilor la justiției. A fost abordată și problema restanțelor înregistrate de Ministerul Justiției la plata onorariilor pentru avocații din oficiu. Gorghiu a transmis că în curând aceste sume vor fi achitate, prin alocarea unor fonduri.
În discuție a fost adusă și problema duratei prea lungi a proceselor. În unele cazuri, ca urmare a interpretării ca obligatorii a unei hotărâri a CSM referitoare la normarea muncii magistraților, la unele instanțe din țară s-a ajuns să fie programate termene pentru anul 2025.
„Totuși, nu e cazul în Bihor”, a explicat decanul Adrian Stancu.
Separarea carierelor de judecător și procuror – „o discuție mai delicată”
Ministrul Justiției a evitat să dea un răspuns tranșant la întrebarea unui avocat referitoare la existența vreunui proiect referitor la separarea carierelor de judecător și procuror. Gorghiu a fost chestionată pe acest subiect în contextul în care, în curând, potrivit noilor norme din Justiție, vechimea din avocatură nu va mai fi asimilată celei din magistratură. În plus, „procurorii și judecătorii trec printr-o simplă cerere de la un corp profesional la celălalt, în timp ce avocații trebuie să dea examene luni la rând ca să intre în magistratură”, i s-a transmis ministrului. Alina Gorghiu a răspuns, diplomatic, că „aceasta este o discuție mai delicată și presupune o analiză mai complexă”.
Decanul Baroului Bihor a ținut să-i mulțumească public ministrului Justiției pentru vizită.
„Conform legii, avocații sunt parteneri indispensabili ai actului de justiției. E lăudabil că, în cadrul vizitelor sale în teritoriu, ministrul Justiției să se întâlnească cu membrii barourilor, pentru a identifica problemele avocaților”, a declarat avocatul Adrian Stancu.
Anterior, în cursul dimineții, ministrul Justiției s-a întâlnit, la Palatul de Justiție, cu judecătorii Curții de Apel Oradea și cu cei ai instanțelor din Bihor și Satu Mare.
Trimite articolul
XUnde a ajuns tara asta? Poama asta sa conduca ministerul justitiei ! Chiar suntem o tara cocotiera in Europa! 😉
ultima parasuta, absolventa de liceu agricol isi da cu presupusu despre justitie…justitie care si a asumat in fapt conducerea unei tari, caz unic in istorie…ce a iesit? …vrem speciale…de unde?…nu e treaba noastra, e a politicienilor…