Premiera de gală a filmului artistic „Enescu, Jupuit de viu” va avea loc luni, 11 noiembrie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea.
Filmul „Enescu, jupuit de viu” este primul film artistic despre legendarul compozitor și violonist George Enescu. Filmul urmărește tumultul perioadei în care acesta a compus singura lui operă, Oedip, și relația de iubire cu Maria Teșcanu Rosetti, așa zisa prințesă „Maruca”, dezvăluind latura sa umană, suferințele și sacrificiile pe care le-a îndurat pentru a-și împlini destinul artistic.
„Filmul îi transpune pe spectatori la începutul secolului al XX-lea, când Enescu era venerat pentru talentul său de violonist, dar își dorea mai mult decât aplauze – visa să lase o amprentă de neșters prin compozițiile sale, în special prin opera pe care o creeaza de-a lungul narațiunii. Tensiunea dintre ambițiile sale artistice și legătura de iubire cu Maruca sunt nucleul emoțional al poveștii. Regizorul Toma Enache o prezintă cu pricepere pe Maruca nu doar ca pe o muză, ci ca pe un personaj complex, a cărui profunzime adaugă multiple fațete relației lor. Dragostea lor este înflăcărată dar încordată, legătura lor e magnetică dar fragilă, provocând publicul la introspecție: Va fi suficientă pasiunea lor pentru a depăși așteptările societății și demonii personali?”, se arată în prezentarea filmului.
„Enescu, jupuit de viu” este prezentat exclusiv în cadrul premierelor de gală, în prezența regizorului Toma Enache și a unor membri ai echipei, oferind publicului o experiență cinematografică unică. Pentru proiecţia de la Oradea, biletele se găsesc la casieria CCS, de luni până vineri între orele 8:00-16:00 și online pe iabilet.ro.
„Acest film își propune să aducă în prim-plan nu doar genialitatea compozitorului George Enescu, ci și latura umană a acestuia. Sper ca prin această producție să aducem publicul mai aproape de sufletul lui Enescu și să-l facem iubit așa cum merită. Dincolo de compozitorul de geniu, este omul Enescu, pe care publicul poate să-l descopere în acest film. Sper ca filmul nostru să contribuie la îmblânzirea unora dintre semeni, lucru pe care Enescu dorea să-l facă, prin muzica lui. Poate nu doar să-i îmblânzească, ci și să-i facă să-l iubească așa cum merită.”, subliniază regizorul Toma Enache.
Echipa filmului
Filmul beneficiază de o distribuție remarcabilă, cu Mircea Dragoman în rolul lui George Enescu și Theodora Sandu în rolul Prințesei Maruca, alături de actori cunoscuți precum Cezara Dafinescu, Manuela Hărăbor, Adrian Titieni, Cristian Sofron, Kira Hagi, Pavel Ulici, Filip Ristovski, Erica Moldovan, Codrin Dănilă și regretatul Constantin Codrescu.
Costumele sunt create de italianul Stefano Nicolao, celebru pentru munca sa la producții premiate cu Oscar, iar muzica reunește opere ale lui George Enescu și compoziții originale semnate de Sebastian Androne-Nakanishi, desemnat „Compozitorul Anului 2022” la International Classical Music Awards.
Coloana sonoră este interpretată de Orchestra Națională a Franței, sub bagheta Maestrului Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului George Enescu și de Orchestra Națională Radio din România, condusă de Maestrul Horia Andreescu. De asemenea, violonistul Alexandru Tomescu adaugă o notă distinctă acestei producții sonore. Coloana sonoră include și un fragment muzical original, interpretat de George Enescu la vioară și Dinu Lipatti la pian.
„Este greu de găsit în cinematografia modernă atât de mult respect pentru spiritul narațiunilor clasice. Stilul și atmosfera filmului ne amintesc de marii maeștri ai cinematografiei italiene sau germane. Toma Enache nu face compromisuri în căutarea excelenței.”, scrie Gustavo Coletti într-o cronică pentru „Time of Cinema”.
Premii internaţionale
Filmul a câștigat la Athens International Monthly Art Film Festival premiul pentru Cea mai bună regie, la Festivalul Rome Prisma Film Awards a luat patru premii (Cel mai bun lungmetraj, Coloană sonoră – Sebastian Androne-Nakanishi, Costume – Stefano Nicolao, Cea mai bună actriţă în rol secundar – Theodora Sandu). De asemenea, Five Continents International Film Festival din Venezuela a onorat filmul cu nouă premii, la International Sound & Film Music Festival din Croația a câștigat premiul pentru Cea mai bună muzică originală. Toma Enache a fost recent distins cu premiul „Premio Cultura” în cadrul evenimentului cultural „Leoni, Gattopardi di Sicilia” organizat în Veneția, iar zilele acestea filmul s-a întors acasă cu premiile „Phedeon Papamichael Tehnical Award” – Cătălin Bocirnea, „Phedeon Papamichael Tehnical Award” – Roberto Stan și CYIFF 2024 Audience Award de la Festivalul Internaţional de Film „Golden Aphrodite Awards” din Cipru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!