Prezentarea raportului de activitate al Direcției tehnice din cadrul Consiliului Județean Bihor a consemnat o premieră istorică pentru instituție de la înființarea ei. Conform datelor prezentate de președintele CJ Bihor, Mircea Mălan, în 2024 s-au finalizat 10 proiecte, a căror valoare totală s-a cifrat la 1,7 miliarde de lei, aproximativ 340 milioane de euro, instituția derulând anul trecut 43 de proiecte ce au totalizat 4,4 miliarde de lei.
La conferința de presă au mai participat directorul Direcției Tehnice, Filip Cheșeli, și Ionuț Rac, responsabil cu fondurile europene în cadrul CJ Bihor. Din valoarea totală, 280 de milioane lei au provenit din bugetul județean, restul fiind sume finanțate din 8 surse externe, respectiv programe cu finanțare europeană sau de la bugetul de stat. Cea mai mare sumă a venit prin intermediul PNRV- 973,22 milioane de lei, din PNRR, 363,36 milioane de lei, iar din Programul național Anghel Saligny au venit 289,41 milioane de lei.
„Anul trecut Consiliu Județean Bihor a derulat, prin Direcția Tehnică, proiecte în valoare de 4,4 miliarde de lei, marea majoritate fiind din fonduri europene sau din programele naționale. Din această valoare totală, proiectele care s-au finalizat sunt în valoare de 1,7 miliarde de lei. Aceste sume reprezintă, în fapt, cele mai mari sume care au fost investite de Consiliu Județean într-un an de când există ca instituție. Anul trecut s-au finalizat 50 de noi kilometri de drumuri județene. Au fost finalizate centurile Alești, Oșorhei, Sântandrei, Sânmartin, Nojorid și Beiuș” a declarat președintele CJ Bihor, Mircea Mălan.
Pe domenii, proiectele privind infrastructura rutieră au avut o valoare de 2,37 miliarde de lei, investițiile în infrastructura feroviară- 1,35 miliarde lei, infrastructura pentru mediul de afaceri (parcuri industriale)- 131,85 milioane lei, infrastructura educațională- 212, 81 milioane lei, infrastructura cultural- educațională- 241,76 milioane lei, infrastructura socio- administrativă și sănătate- 88,66 milioane lei.
Proiectul tram-train, în valoare de 272 milioane euro, intră în linie dreaptă anul acesta
Unul dintre proiectele importante pe care CJ Bihor îl va implementa este cel privind sistemul de tram- train, a cărui valoare totală este de 272 milioane euro. Potrivit președintelui CJ, a fost depusă cererea de finanțare, au fost finalizate caietele de sarcini și va începe derularea procedurii de licitație, atât pentru achiziționarea celor 13 vehicule care vor opera această rețea, cât și pentru lucrările de reabilitare, de electrificare și de prelungire a căi ferate.
„Practic, calea ferată de la Oradea la Cordeu va fi reabilitată și electrificată, calea ferată nefuncțională de la Oradea la Cheresig, la fel, și vom prelungi liniile de tramvai spre aeroportul din Oradea, respectiv spre Borș, cu realizarea acelor conexiuni între rețeaua liniei de tramvai din Oradea și aceste căi ferate nou construite sau reabilitate.” a anunțat Mircea Mălan.
La finalul lui 2024, CJ Bihor nu avea facturi neachitate către constructori
Potrivit datelor prezentate de către directorul Filip Cheșeli, la finalul anului 2024, o premieră a ultimilor ani, CJ nu avea facturi depuse și neachitate către constructori. Acest lucru a fost posibil printr-o bună gestionare a bugetului județean dar și un mod eficient de organizare a lucrărilor pe șantiere din partea constructorilor.
„Au fost ceva facturi mici, eventual, de câteva mii de lei. Dar nu avem firme de construcții la care nu ne-am onorat facturile depuse.” a anunțat directorul Cheșeli.
Finanțare de 5 milioane de euro pentru decolmatarea lacului Vida din comuna Dobrești
Un proiect care va avea un impact asupra zonei, prin creșterea atractivității pentru turiști, se referă la decolmatarea lacului Vida din comuna Dobrești, pentru care există deja o finanțare de 5 milioane de euro. Prin această lucrare se va mări semnificativ suprafața actuală a lacului, care în prezent este în proporție de 80% colmatat. Lucrările se vor putea executa doar în lunile de vară deoarece mâlul care este scos trebuie lăsat 2-3 zile pentru dezumidificare și abia apoi poate fi transportat.
„Fără sprijinul Consiliului Județean și fără această finanțare, comuna Dobrești nu ar fi avut posibilitatea să facă acest lucru. La coada acestui lac am amenajat și vom recepționa curând un camping de calitate, astfel încât și această zonă va deveni o zonă de atracție turistică pentru bihoreni și pentru cei care ne vizitează județul. Am derulat diferite proceduri, am depus celeri de finanțare și proceduri de achiziție publică pentru mai multe proiecte importante”, a declarat președintele Mircea Mălan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!