Şefii primăriilor din Ştei şi Beiuş au fost premiaţi în cadrul primei ediţii a Galei „Administraţia Locală la Înălţime” organizată sub patronajul Revistei Române de Administraţie Publică Locală şi a celei de-a IV-a ediţii a Forumului Administraţiei Româneşti. 90 de primari de comune şi municipii au fost nominalizaţi în cadrul Galei, din cei 400 de primari înscrişi. Criteriul care a făcut diferenţa între primari a fost cel referitor la investiţii. Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, a luat premiul II la categoria „Primari de municipiu din NV ţării”.
Acesta consideră că a fost premiat fiindcă Beiuşul a fost singura administraţie din ţară care a reuşit să accese fonduri pentru încălzirea oraşului cu apă geotermală. Primarul Şteiului, Ioan Lucaciu, a fost nominalizat şi la categoria „primarul anului”, dar a obţinut premiul II la categoria „Primari de oraşe”. Pentru regionale premiul I a constat într-un corp de bibliotecă şi 200 de volume de carte şcolară, iar la municipii premiile constă în renovarea unei clădiri şi amenajarea unui parc. Juriul a ţinut cont de trei criterii foarte importante: „inovaţie, apetit pentru dezvoltare şi apreciere din partea mass-media sau a structurilor asociative”.
La „Gala administraţia publică la înălţime”la Rin Grand Hotel din Bucureşti au participat aproximativ 400 de primari din ţară şi alţi 200 de invitaţi, printre care directori de spitale, funcţionari publici şi directori de instituţii deconcentrate. Printre aceştia s-a aflat şi primarul Şteiului, Ioan Lucaciu, un adevărat recordman al mandatelor de primar, nu mai puţin de patru.
De altfel, Lucaciu se află şi în posesia unei diplome de primar, obţinută după cel de-al doilea mnadat în urma unor cursuri predate chiar de actualul premier. De această dată, ca urmare a investiţiilor derulate în ştei, Lucaciu a obţinut premiul II la categoria „primari de oraşe” din NV. Cu prilejul acestei gale, a fost lansat şi proiectul „Cele mai frumoase sate din România-model de dezvoltare durabilă în mediul rural”, s-au organizat conferinţe pe teme punctuale, cum ar fi reforma sistemului medical, reorganizarea administrativă a României şi gestiunea serviciilor publice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!