Două cadre didactice de la Universitatea din Oradea au fost premiate de Academia Română. Este vorba de conf. univ. dr. Sergiu Bălţătescu de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane şi lect. univ. dr. Mircea Brie de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării. Conf. univ. dr. Sergiu Bălţătescu a primit premiul „Dimitrie Gusti” al Academiei Române pentru lucrarea „Fericirea în contextul social al tranziţiei postcomuniste din România. Determinări sociale şi strategii individuale”, în timp ce colegul său, Mircea Brie, a fost premiat pentru lucrarea „Căsătoria în Nord-Vestul Transilvaniei (a doua jumătate a secolului XIX – începutul secolului XX). Condiţionări exterioare şi strategii maritale”. În lucrarea sa, cadrul didactic vorbeşte despre felul în care erau aranjate căsătoriile în Transilvania secolelor trecute. Lui Mircea Brie i-a fost acordat premiul „Mihail Kogălniceanu”, la categoria ştiinţe istorice şi arheologice.
Despre fericire
„E foarte onorant pentru că Dimitrie Gusti este cel mai mare sociolog român. Pentru mine a fost o mare onoare şi, oarecum, o surpriză, pentru că volumul meu vorbeşte despre fericire. Premiul mi-a fost acordat după doi ani de la publicarea cărţii. Premiul a fost acordat unei cărţi publicate la Editura Universităţii din Oradea. Este teza mea de doctorat, iar doctoratul meu a durat opt ani”, a spus Sergiu Bălţătescu.
„Ca sociolog, am privit fericirea în contextul social românesc. Într-un context foarte frământat şi nefericit al tranziţiei postcomuniste. Am tras nişte concluzii în primul rând din necesitatea de a privi fericirea nu din punct de vedere individual, ci din punct de vedere social. Ideea de bază a cărţi este că fericirea se construieşte în comun. Este o mare greşeală, şi în privinţa fericirii facem foarte mari greşeli. De exemplu, materialismul ne împinge de cele mai multe ori la nefericire. O altă greşeală este individualismul”, a spus dascălul orădean, precizând că una din cele mai importante concluziile studiului său este că „dacă vrei să fii fericit trebuie să investeşti în fericirea celorlaţi”.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!