András György Király şi Gigel Paraschiv, secretari de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, şi Ioan Chelaru, vicepreşedintele Senatului României, au premiat, zilele trecute, cele 10 şcoli câştigătoare la a IV-a ediţie a competiţiei naţionale „O activitate de succes în săptămâna Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. Distincţiile au fost înmânate elevilor şi profesorilor implicaţi în derularea proiectelor desfăşurate în cadrul programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!” derulat la nivel naţional în perioada 6 – 10 aprilie 2015.
Proiectele au fost structurate pe zece domenii educaţionale: cultural, artistic, tehnic, ştiinţific, sportiv, educaţie pentru cetăţenie democratică şi promovarea valorilor umanitare, educaţie pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos, educaţie ecologică şi de protecţie a mediului, abilităţi de viaţă, consiliere şi orientare.
Sănătate şi mediu
În baza punctajului obţinut (80% – nota evaluării şi 20% – numărul de voturi acumulate), din cele 220 de proiecte înscrise în concurs zece au fost declarate câştigătoare. Printre cele câştigătoare se numără două din judeţul nostru, unul iniţiat de Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Marghita, iar celălalt, de Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 30 „Mugurel” din Oradea.
Cel mai bun proiect selectat din domeniul „educaţie pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos” a fost al Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Marghita: „Stresul – o bombă cu ceas?”.
Campania antistres derulată de colegiul bihorean s-a vrut o activitate amplă care a cuprins ateliere de lucru cu specialişti care au abordat, din punct de vedere teoretic, teme legate de managementul stresului. În domeniul „educaţie ecologică şi protecţia mediului” selectat a fost proiectul „Micii ecologişti în acţiune” derulat de Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 30 „Mugurel” din Oradea. Activitatea, cu un pronunţat caracter interdisciplinar, s-a desfăşurat pe grupuri care s-au rotit de la o acţiune la alta: plantat de flori, curăţenie în parc, interacţiune cu cetăţenii întâlniţi.
Program
Începând cu anul şcolar 2011 – 2012, Ministerul Educaţiei organizează, anual, programul „Şcoala altfel: Să ştii ai multe, să fii mai bun!”, în semestrul al II-lea al anului şcolar, program obligatoriu, inclus în structura anului şcolar.
Obiectivul acestui demers este implicarea tuturor copiilor preşcolari/elevilor şi a cadrelor didactice în activităţi care să răspundă intereselor şi preocupărilor diverse ale copiilor preşcolari/elevilor, care să pună în valoare talentele şi capacităţile acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul naţional şi să stimuleze participarea lor la acţiuni variate, în contexte non-formale. Concret, fiecare unitate de învăţământ îşi elaborează propriul program de activităţi în care să implice toţi elevii şi toate cadrele didactice, pe baza propunerilor elevilor, ale cadrelor didactice şi ale părinţilor.
Proiecte câştigătoare
Câştigătoare la această competiţie au fost proiectele: „Columna” al Colegiului Naţional „Constantin Diaconovici Loga” din Timişoara, „Creangă …la el acasă” – Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamţ, „e-Şcoala altfel” – Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni (judeţul Suceava), „ARS OECONOMICA” – Liceul Tehnologic „Vasile Conta” din Târgu Neamţ, „Cuza Open” – Turneu judeţean de tenis de câmp – Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” (judeţul Suceava). , „Suflet de copil” – Şcoala Gimnazială „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu, „Cupa primăverii” – Liceul Tehnologic Fierbinţi – Târg în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Maia (judeţul Ialomiţa), „Job Shadow Day” – Liceul Teoretic Dr. Mihai Ciucă din Săveni (judeţul Botoşani).
Citiți principiile noastre de moderare aici!