Asociaţiile de proprietari au primit de la Eco Bihor câte un voucher în valoare de 1.500 de lei, pentru achiziţia unor sisteme pe bază de cartelă, pentru închiderea incintelor de gunoi. Odată montate aceste sisteme, „ferestrele” prin care se depune gunoiul vor fi acoperite cu plasă şi doar locatarii vor mai avea acces la pubele. Premianţii de la case particulare au primit câte un iglu pentru compost.
La premierea celor mai harnice două asociaţii de proprietari au participat viceprimarul Mircea Mălan şi Pasztai Zoltan, directorul Eco Bihor.
Cu un grad de selectare de 100%, Asociaţia Şanse a fost prima vizitată pentru premiere. „Realitatea arată că se caută prea mult în aceste pubele, prilej cu care gunoaiele sunt împrăştiate în jur. Este adevarat că asociaţiile au obligaţia de a reintroduce aceste gunoaie înapoi în pubele însa nici ele nu fac faţă. Ca urmare, ne-am gândit împreună cu EcoBihor şi rezolvarea firească este ermetizarea incintelor. Practic, se va putea depune gunoiul numai cu cartela”, a spus vicele.
Mălan zice că închiderea incintelor metalice va limita „colectarea selectivă paralelă” – adică sustragerea materialelor refolosibile din pubele. Dacă pentru EcoBihor acest furt înseamnă pagubă directă, Primăria suferă din cauză că gunoiul astfel sustras nu se cuantifică în procentul de colectare selectivă de 15%, care trebuie atins la finele acestui an ca impunere europeană. Premiul a fost primit de Mariana Aroboaie, preşedinta asociaţiei Şansa.
„În decursul celor patru luni ale campaniei, avem rezultate pozitive în ceea ce privește implicarea locuitorilor, însă în ceea ce oprivește cantitatea de deșeuri colectate lucrurile mai lasă de dorit. Sperăm însă că și această campanie a promovat exemplul de colectare selectivă în rândul locuitorilor orașului”, e concluzia lui Pasztai Zoltan, directorul Eco Bihor.
Edilii au vizitat apoi Asociaţia 236 Stalinei, din Rogerius, în numele căreia a primt premiul preşedintele Danşa Laurenţiu. Un moment mai degrabă amuzant s-a consumat la faţa locului: pe când edilii cuvântau despre importanţa protejării incintelor, un grup de cetăţeni rromi, apărut la pubele, s-au şi pus pe treabă scormonind după resturi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!