Ei au informat că în 25 decembrie, gravida B.A. (26 ani, casnică, din Curtuiseni) a ridicat un vas mare cu apă şi imediat apoi a început să aibă contracţii uterine dureroase şi rapide ca succesiune (la intervale de două minute). Familia a sunat la 112 şi un echipaj medical al Ambulanţei Bihor a preluat rapid gravida, constatând mişcări fetale prezente şi o posibilă naştere prematură. Echipajul medical a acordat pe drum primul ajutor medical specific, dar pacienta a avortat spontan în maşina de Ambulanţă.
Echipajul medical a predat nou-născutul prematur la Spitalul din Marghita, unde s-a constatat că acesta suferă de “prematuritate extremă (vârstă gestaţională de aproximativ 23-24 săptămâni), scor Apgar (nota la naştere) – 2, stare generală profund alterată, respiraţii spontane, lipsa plânsului, tegumente palide, reci cu hipotonie generalizată etc”. Doctorii de aici au acordat tratamentul intensiv specific, cu manevre complexe de resuscitare cardio-respiratorie, dar în zadar: copilul a murit la 30 de minute după ce a venit pe lume. Decesul pruncului a fost declarat la ora 14:00. Mama prematurului a ieşit din spital o oră mai târziu, fără acordul medicului de gardă, au transmis inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică. Aceştia au relatat că, în consecinţă, au fost anunţaţi poliţiştii din localitate.
Anchetă
În urma autopsiei micuţului, efectuată luni, doctorii au conchis ca şi cauză a decesului imaturitatea organelor bebeluşului prematur: „nou-născut cu prematuritate extremă (gr. IV), decedează în primele 30 min. de la naştere cu asfixie albă datorită bolii membranelor hialine”. Inspectorii de la DSP spun că mama avea medic de familie, în Curtuişeni, dar că nu s-ar fi prezentat la consultaţia medicală pentru luare în evidenţă după ce a rămas însărcinată şi că ultima consultaţie a femeii a fost efectuată anul trecut în 9 octombrie.
Pentru a evita astfel de tragedii, inspectorii medicali informează bihorenii că şi femeile asigurate şi cele neasigurate beneficiază de consultaţii şi investigaţii gratuite în timpul sarcinii, la medicii de familie, dar şi la policlinici şi spitale De asemenea, inspectorii DSP roagă medicii de familie să încerce să depisteze şi să ia în evidenţă rapid femeile gravide, mai ales pe cele cu situaţie socio-economico defavorizată.
În plus, medicii inspectori avertizează că pentru a beneficia de anumite drepturi privind condiţiile de muncă pe perioada sarcinii, gravidele trebuie să prezinte la angajator adeverinţă medicală din care să reiasă că starea de sănătate le este supravegheată.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!