Conform prevederilor art. 25 din Legea 295/2004, termenul de valabilitate a permisului de armă este de cinci ani de la data primei eliberări sau a ultimei prelungiri. În conformitate cu prevederile art. 26 din H.G. 130/2005 „este scutită de prezentarea certificatului medical persoana care este dotată cu armă de serviciu letală şi poate face dovada îndeplinirii condiţiilor referitoare la starea de sănătate prin prezentarea unei adeverinţe eliberate de angajator sau, în cazul sportivilor şi antrenorilor de tir ori biatlon, eliberat de clubul sportiv sau de federaţia sportivă naţională de specialitate din care fac parte, prin care se certifică faptul că solicitantul a fost examinat din punct de vedere medical şi că a fost declarat apt să poarte şi să folosească arme letale”.
Formularele pentru cerere – tip se vor ridica de la sediul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase. Deţinătorilor care nu vor solicita prelungirea valabilităţii anterior datei în care s-a efectuat ultima prelungire sau a datei eliberării li se va anula dreptul de deţinere, port şi folosire a armelor letale sau neletale supuse regimului autorizării. Nedepunerea armelor în termen de 10 zile de la expirarea valabilităţii permisului de armă constituie infracţiune, sancţionată potrivit art. 140 din acelaşi act normativ, şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Acte necesare pentru prelungire
Titularii permiselor de armă se vor prezenta la sediul IPJ Bihor – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, săptămânal, în zilele de marţi (între orele 9.00 – 11.00) şi joi (între orele 14.00 – 16.00), cu următoarele documente: permisele de armă şi armele înscrise în acestea, actul de identitate, permisul de vânătoare, cererea tip, completată şi semnată inclusiv pe verso, o fotografie color (4 x 5cm), dovada tragerii experimentale în vederea înregistrării proiectilului şi a tubului martor în evidenţele operative ale poliţiei pentru armele cu glonţ, adeverinţă care să ateste calitatea ce a determinat acordarea autorizării pentru a deţine arma de apărare şi pază (în cazul persoanelor care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice), documentele de predare – primire (contract de închiriere) a armelor de apărare şi pază (în cazul în care sunt închiriate de la armurieri autorizaţi), adeverinţă care să ateste calitatea de antrenor sau sportiv categoria I pentru persoanele care deţin arme de tir şi nu sunt vânători autorizaţi, atestatul de colecţionar, în cazul persoanelor fizice care deţin arme de colecţie, certificatul medical tip, eliberat de o unitate sanitară specializată, cu cel mult 6 luni înainte de depunerea cererii, aviz psihologic, eliberat cu cel mult 12 luni înainte de depunerea cererii, de către un psiholog autorizat, atestat în condiţiile legii, certificat de cazier judiciar eliberat cu cel mult 6 luni înainte de depunerea cererii şi un dosar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!