Drum cu avion și cu Ambulanță pentru salvare de vieți omenești. Sâmbătă în zori, echipe de medici specialiști de la București și Cluj au ajuns în 3 ianuarie a.c. în jur de ora 3:00 la Spitalul Județean Oradea pentru efectuarea primei prelevări de organe din acest an.
Au evitat riscuri
Cum condițiile meteo nu au permis zbor cu elicopterul SMURD, echipa medicală de la București a venit până la Cluj cu o cursă Tarom. Experții din Capitală au preferat să facă noaptea drumul, ca să prindă o cursă înapoi Tarom tot în cursul zilei de sâmbătă. De la Cluj au venit cu o Ambulanță ajungând la Spitalul Județean în jurul orei 3:00 și au pregătit operația pentru ora 12.00.
Viață pentru o tânără
Pacientul a fost un bărbat de 47 de ani din zona Marghita, cu hipertensiune, care a suferit în noaptea de Anul Nou o hemoragie cerebrală masivă. Omul a fost găsit căzut de fratele lui. Pacientul a fost dus la Spitalul Județean, dar starea de sănătate i s-a înrăutățit. A intrat în moarte cerebrală, diagnostic declarat în 2 ianuarie. Fratele lui și-a dat acordul pentru prelevarea de organe, mai exact a cordului, ficatului, pancreasului, rinichilor și corneei.
Inima însă nu s-a putut preleva fiindcă pacientul a făcut de două ori stop cardio-respirator – caz în care cordul nu mai corespunde intervenției de transplant.
Ficatul prelevat de la bihorean a fost dus la un spital din Capitală, unde o tânără (căreia i se făcuse anterior un transplant dar a respins ficatul primit) se afla între viață și moarte. Cum compatibilitatea a fost mare cu ficatul bihoreanului se speră ca operația de transplant să fie o reușită pentru viața tinerei.
Corneea și pancreasul s-au dus tot la București, iar rinichii – la Cluj, pentru salvarea altor oameni.
Aceasta a fost prima prelevare de organe efectuată la Oradea în 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!